Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Ούτε καν όλα τα επιδόματα δεν έχουν δοθεί

«Ούτε καν αυτά τα κυβερνητικά "μέτρα" - κοροϊδία για την αποκατάσταση των πληγέντων από τη φωτιά δεν προχωρούν ικανοποιητικά, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών», σημειώνει σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Μάριος Τσαντίρης, γραμματέας ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ. «Η κατάσταση στο νησί, συνεχίζει, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες της Σάμου, μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Οι 26 οικογένειες που κάηκε το σπίτι τους έχουν πάρει τις 200 χιλιάδες δραχμές άμεσης βοήθειας. Η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας ζητά έγγραφό της να δοθεί το βοήθημα και για δεύτερες κατοικίες.

Δεν έχουν προωθηθεί ακόμη από τους δήμους οι καταστάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν για να πάρουν το βοήθημα των 200 χιλιάδων.

Εχει γίνει καταγραφή και αυτοψία δικαιούχων επιδόματος οικοσκευής, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει εξατομίκευση της ζημιάς και καθορισμός του ποσού που δικαιούται ο καθένας.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επείγουσας φύσης αντιδιαβρωτικών μέτρων (προβλέπονται κορμοδέματα και κορμοφράγματα σε χειμάρρους για τα ορεινά, στον Αμφίλυσσο, στον Ιμβρασο, στο Λάζαρο, πάνω από τη μονή Βροντά), ενώ θα γίνει συμπληρωματική μελέτη για την περιοχή Κοκκαρίου. Θα γίνουν σύντομοι διαγωνισμοί τμηματικής ανάθεσης των έργων σε ειδικευμένους εργολάβους. Υψος συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων.

Γίνεται μελέτη για τσιμεντοφράγματα στους χειμάρρους (μεσοπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα) που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου.

Διατακτικές προς ΕΟΣΣ για χορήγηση διατακτικών για υποκατάστατα και ζάχαρη στους επίσημα καταγεγραμμένους μελισσοκόμους.

Διευκρινίζουμε τέλος ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι έχουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους από αγροτική ασχολία και αφιερώνουν πάνω από 50% του χρόνου τους στην αγροτική απασχόληση.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, στα 15 χωριά που επλήγησαν, αγρότες χαρακτηρίζονται 480 άτομα, ενώ άλλοι 200 είναι περίπου οι πληγέντες αγρότες της δυτικής Σάμου.

Δηλαδή, 680 - 700 άτομα (εφόσον έχουν πληγεί και εφόσον αποκαταστήσουν τις ζημιές) μπορούν να ελπίζουν στις αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα κυβερνητικά "μέτρα". Σε ένα σύνολο πληγέντων που ξεπερνά τα 3.500 άτομα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ