Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της»

Μια συζήτηση με τον Αβραάμ Μπαμπάλα, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Μενιδίου

Ο Αβραάμ Μπαμπάλας μένει στον καταυλισμό «Πλάτων» και είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Μενιδίου. Μιλήσαμε μαζί του για να μας δώσει μια συνολικότερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Ο Α. Μπαμπάλας, αναφερόμενος στα δάνεια, επισημαίνει ότι «Βρισκόμαστε εκεί που ξεκινήσαμε. Υπάρχει ένας δρόμος ταχύτητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην τράπεζα και από την τράπεζα στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρέπει να εγκριθεί το δάνειό σου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από εκεί τα χαρτιά σου να πάνε στην τράπεζα. Εκεί, συνεχίζει, περνάνε τρεις μέχρι πέντε μήνες, για να εξεταστεί ο φάκελός σου, και μετά σου ζητάνε συμπληρωματικά χαρτιά. Το ποσό που σου βγάζουνε στο δίνουνε σε τρεις δόσεις. Ομως το τρίτο μέρος του δανείου που είναι κρατική αρωγή το παίρνεις εφόσον έχεις φτιάξει το σπίτι. Εκτός από τις καθυστερήσεις υπάρχει και το πρόβλημα του ύψους των δανείων. Οι 130.000 ανά τετραγωνικό μέτρο που δίνει η κυβέρνηση, δε φτάνουν και αναγκάζεσαι να δανειστείς από αλλού με προσημειώσεις και υποθήκες για να τελειώσεις το σπίτι, για να πάρεις την κρατική αρωγή. Ουσιαστικά, σπρώχνουν τους ανθρώπους στις τράπεζες και θα τους κάνουν να χρωστάνε ακόμα και τα δισέγγονά τους».

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι είναι η ενοικίαση ενός σπιτιού. «Δύσκολα πας να νοικιάσεις ξανά σπίτι χωρίς να ξέρεις ότι είναι γερό. Ομως και αυτά που είναι αξιόπιστα σπίτια, θα πρέπει να είσαι βιομήχανος για να το πληρώσεις. Θέλεις το λιγότερο 120 - 130.000 δρχ. το μήνα για ενοίκιο. Εμείς προτείνουμε ως Συντονιστική Επιτροπή - για όσους τουλάχιστον πρώην ενοικιαστές έχουν τις προϋποθέσεις - να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα εργατικής κατοικίας. Στο κάτω - κάτω ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δε βάζει και δικά του κονδύλια. Τα υπόλοιπα είναι από τον μπεζαχτά των εργαζομένων. Υποχρέωσή τους είναι να στεγάσουν τον κόσμο».

Ο Α. Μπαμπάλας μιλά για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στους καταυλισμούς. «Ζητάμε, λέει, ως Συντονιστικό να φυλάσσονται οι χώροι και να υπάρχουν τουλάχιστον ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος σε κάθε καταυλισμό για τα έκτακτα περιστατικά. Ομως, τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όσο και ο υπουργός Υγείας μας απάντησαν ότι το έμψυχο δυναμικό που διαθέτουν στις περιοχές είναι επαρκές. Εμείς τους προκαλούμε να έρθουν οι ίδιοι να διαπιστώσουν αν ισχύουν αυτά που λένε».

Καταλήγοντας ο Α. Μπαμπάλας τόνισε ότι την κύρια ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν την έχει η κυβέρνηση που ασελγεί σε βάρος των σεισμοπαθών. «Ομως - συνεχίζει - αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ