Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Αγνωστο πότε θα δοθούν τα χρήματα

Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Από τα 225 σπίτια που έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά, τα 135 θεωρούνται ως ολικά καταστραφέντα από τις επιτροπές της νομαρχίας. Γι' αυτά δεν έχει καταβληθεί το ποσό των δυο εκατομμυρίων δραχμών για την αντικατάσταση της καμένης οικοσκευής. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για τη δανειοδότηση και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης για την επισκευή ή ανακατασκευή τους», μας πληροφόρησε σχετικά ο Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Οσον αφορά τους αγρότες, συνέχισε, έχει αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών από επιτροπές της διεύθυνσης Γεωργίας, αλλά επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γεωπόνων, η διαδικασία θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί και να δοθούν στους αγρότες τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα εγκριθούν τελικά από την ΕΕ.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα όσα έταξε προφορικά ο υπουργός Γεωργίας όταν επισκέφτηκε την Κόρινθο. Δηλαδή, πώς και σε ποιους θα δοθούν οι διπλάσιες οικονομικές ενισχύσεις, πώς θα δοθούν οι προκαταβολές για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, πώς θα δοθεί η επιδότηση για το χαμένο φετινό λάδι και τη χαμένη φετινή παραγωγή της μαύρης και άσπρης σταφίδας.

Το κόστος των τεχνικών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχει υπολογιστεί στα δυο δισ. από τις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, το κόστος των δασικών αντιπλημμυρικών έργων στο 1,1 δισ. (500 εκατομμύρια για το δασαρχείο Κορίνθου και 600 εκατομμύρια για το δασαρχείο Ξυλοκάστρου).

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη νομαρχία 60 εκατομμύρια και αναμένονται άλλα 200. Εκτός του ότι είναι πολύ λιγότερα αυτά που εξάγγειλε η κυβέρνηση (1,75 δισ.), είναι και ζήτημα το πότε θα τα δώσει για να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα.

Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των δήμων, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 600 εκατομμύρια στους πληγέντες δήμους. Οι τρεις δήμοι του νομού, Κιάτο, Ξυλόκαστρο και Ευρωστίνη, παρά το ότι είναι σοβαρά πληγέντες και παρότι έχουν ήδη αποκαταστήσει τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, έχουν καθαρίσει ρέματα και γενικά προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές, ακόμα δεν έχουν δει μέρος από τα χρήματα που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ - Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ