Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Κούρσα» αδιαφάνειας και κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τους ιπποδρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο, σχεδιάζει η κυβέρνηση επειδή αυτό εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες! Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης

Στο χώρο του Φαληρικού ιπποδρόμου θα εγκατασταθεί το βασίλειο του τζόγου
Στο χώρο του Φαληρικού ιπποδρόμου θα εγκατασταθεί το βασίλειο του τζόγου
Προς ακύρωση οδεύει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο Ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, επειδή αυτό εξυπηρετεί οικονομικά τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους!

Η κυβέρνηση «τρέχει» σε μια ατέλειωτη «κούρσα» αδιαφάνειας και διαπλοκής - όπως εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση - και προχωρά σε απίστευτες μεθοδεύσεις για να ικανοποιήσει αυτές τις αξιώσεις μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση μεθοδεύει την ακύρωση του κλειστού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο ΟΔΙΕ από τον Αύγουστο του 1999 και που αφορά:

  • Την κατασκευή και εκμετάλλευση για 25 χρόνια δύο νέων ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο Αττικής και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
  • Την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και
  • την κατασκευή των τεσσάρων Ολυμπιακών γηπέδων στο χώρο του Φαληρικού Ιπποδρόμου (πυγμαχία, χειροσφαίριση, τζούντο και τάε κβο ντο) επίσης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Ως αντισταθμιστικό για την κατασκευή των παραπάνω έργων θα παραχωρηθεί στον ανάδοχο η εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για τουλάχιστον 25 χρόνια.


Το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού προβλέπεται - σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ» - στα τεύχη δημοπράτησης που παρέδωσε πριν λίγες μέρες ο ΟΔΙΕ στις πέντε κοινοπραξίες, οι οποίες επιλέχτηκαν από την πρώτη φάση και διεκδικούν το έργο. Αυτό - σύμφωνα με τις πληροφορίες - έγινε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί θεωρούν ότι όλο το «πακέτο» που συμπεριλαμβάνει ο διαγωνισμός δεν τους... συμφέρει!

Αυτό που ζήτησαν οι επιχειρηματίες είναι:

  • Να κατασκευάσουν ΜΟΝΟ τους δύο ιπποδρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όχι το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο.
  • Να παραμείνει ως ανταποδοτικό για την κατασκευή των ιπποδρόμων η εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, που - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΙΕ - θα τους επιφέρει έσοδα πάνω από 500 δισ. δρχ.
  • Να εκμεταλλευτούν εμπορικά το χώρο του Φαληρικού Ιπποδρόμου.
Το ...«εναλλακτικό σενάριο»

Για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών, αλλά και για να γίνουν όλα με νομότυπο τρόπο, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έπρεπε να βρεθεί ένα καλά μελετημένο και προσεκτικό σχέδιο.

Μετά από πολύμηνες συνεννοήσεις με... γνωστούς επιχειρηματίες - εκδότες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, βρέθηκε ένα «εναλλακτικό σενάριο», το οποίο συμπεριελήφθηκε στα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Αυτός είναι και ο λόγος που η παράδοση των τευχών δημοπράτησης καθυστέρησαν να δοθούν στις πέντε υποψήφιες να αναλάβουν το έργο κοινοπραξίες, κατά έξι ολόκληρους μήνες!

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Τι αναφέρεται στα τεύχη δημοπράτησης;

Οτι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με το διαγωνισμό και δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο μέχρι τις 31.3.2001, τότε: η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει το δικαίωμα να αγοράσει τις μελέτες που έχουν υποβάλει οι πέντε κοινοπραξίες στο πλαίσιο του διαγωνισμού και να προχωρήσει στη δημοπράτηση μόνο των δύο Ολυμπιακών έργων (Ιππικό Κέντρο και Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο), ως δημόσια έργα, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αγονος» διαγωνισμός

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κηρυχτεί άγονος και η ΓΓΑ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την κατασκευή ΜΟΝΟ των δύο Ολυμπιακών έργων, δηλαδή την κατασκευή του Ιππικού Κέντρου και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, με βάση τις μελέτες που θα έχει αγοράσει η ΓΓΑ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός για τον οποίο αρμόδιος θα είναι ο ΟΔΙΕ θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση των δύο ιπποδρόμων και την εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Ολα αυτά θα γίνουν, πιθανότατα, με πρόσχημα την πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και το ενδεχόμενο να ...«ξεφτιλιστούμε διεθνώς» από την αδυναμία διοργάνωσης της Ολυμπιάδας. Ετσι οι επιχειρηματίες θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Θα γλιτώσουν αρκετά δισεκατομμύρια από το κόστος κατασκευής των δύο Ολυμπιακών Εργων, θα εκμεταλλευτούν το ιπποδρομιακό στοίχημα και θα βρουν ένα χώρο στον οποίο θα αναπτυχθούν δραστηριότητες τζόγου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έτσι τις ακριβές επιθυμίες των επιχειρηματιών θα πληρώσει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.

Οι πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι σε αυτό το σενάριο συμφώνησαν πριν από έξι μήνες (τον περασμένο Φλεβάρη) όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Δηλαδή, ο ΟΔΙΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, η ΓΓΑ και η «Αθήνα 2004». Και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του, καταγράφοντας το τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που η κατασκευή του έργου δεν έχει ξεκινήσει στις 31.3.2001.

Τα προσχήματα

Τι είναι αυτό που μπορεί να μην πάει καλά μέχρι τις 31.3.2001, ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο; Δηλαδή, ποια είναι τα προσχήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του εναλλακτικού σεναρίου; Τα εξής:

  • Να επικαλεστεί την καθυστέρηση στην κατασκευή των δύο Ολυμπιακών έργων (Ιππικό Κέντρο και Πολυδύναμο Κέντρο).
  • Να επικαλεστεί τη μη ανταπόκριση των κοινοπραξιών στην υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς.
  • Να επικαλεστεί τις πιθανές ενστάσεις των κοινοπραξιών που δε θα επιλεγούν ή κάποια δικαστική εμπλοκή της υπόθεσης.
  • Να επικαλεστεί ότι οι κοινοπραξίες αδυνατούν να πάρουν τα λεφτά των τραπεζών για να προχωρήσουν τα έργα.

Ενα πρόσχημα από τα παραπάνω είναι αρκετό για να κηρυχτεί ο διαγωνισμός άγονος και να μπει σε εφαρμογή το περίφημο «εναλλακτικό σχέδιο», στο οποίο αναφέρθηκε και ο διευθυντής Αθλημάτων της ΔΟΕ Ζ. Φελί, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Αυτές είναι οι μεθοδεύσεις για τις οποίες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» δεν μπορούσε - στην ίδια συνέντευξη Τύπου - να πει πολλά πράγματα.

Και το «κερασάκι»...

Επισημαίνεται ότι στα τεύχη δημοπράτησης μένει «ανοιχτό» το θέμα της χωροθέτησης του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου. Το πιο πιθανό είναι το Πολυδύναμο Κέντρο να γίνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί το ένα έργο (ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο) να αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο διαγωνισμού από το άλλο (Πολυδύναμο Κέντρο). Ετσι, ο χώρος του Φαληρικού ιπποδρόμου θα παραμείνει «ελεύθερος». Για ποιους όμως;

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιέζουν ώστε να ενταχθεί η παραχώρηση του χώρου του Φαληρικού ιπποδρόμου στο διαγωνισμό για την κατασκευή των δύο ιπποδρόμων για να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες! Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, είπε στο «Ρ» για το Φαληρικό ιππόδρομο: «Ενας Θεός ξέρει τι θα γίνει τελικά εκεί».

Ο Θεός μπορεί να μην ξέρει, όμως η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου (κοινό μυστικό το όνομά της) έχει ήδη κάνει τα σχέδιά της και την πρότασή της...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ