Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΔΙΑ
Καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης

Ανακοίνωση - καταπέλτης από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Γιατί ενώ από 10ετίας είχε εντοπιστεί ότι στο Μαίναλο έπρεπε να παρθούν μέτρα για την προστασία, τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, δεν έγινε τίποτα; Γιατί δόθηκαν άδειες για δόμηση στην καρδιά του δάσους και τι είδους «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» προσφέρουν τα συγκροτήματα του Κωτσόβολου και του Φουρλή; Ποιος και γιατί παραχώρησε εκτάσεις στις Μοτσιάρες, στους Ρούχους, στον Ξηρόκαμπο και αλλού και τι θα γίνει εκεί; Τι ρόλο παίζει η «Αναπτυξιακή Μαίναλου ΑΕ», που συμμετέχουν και εκπρόσωποί της στην ΤΑ;

Τα παραπάνω σοβαρότατα ερωτηματικά θέτει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, η οποία καλεί την κυβέρνηση και τους ντόπιους εκφραστές της να δώσουν άμεσα απαντήσεις. «Μήπως απαντώντας τα παραπάνω ερωτήματα, εξηγείται και η προκλητική δήλωση του κ. Περιφερειάρχη Α. Ματσίγγου, σε κλιμάκιο του ΚΚΕ στις 27/8 στο Χρυσοβίτσι, ενώ μαινόταν η φωτιά, ότι "τώρα θα αναπτυχθεί το Μαίναλο"; Είναι απαράδεκτο να καίγονται τα δάση και μετά να έρχονται να τα... αναπτύξουν», δηλώνει η ΝΕ Αρκαδίας.

«Δεν πείθεται κανείς στην Αρκαδία ότι η μεγάλη επέκταση των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και άλλων αντικειμενικών λόγων. Οσο και αν προσπαθούν οι υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες να αποπροσανατολίσουν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κι άλλες αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φωτιές, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.ά., όλος ο λαός πια καταλαβαίνει ότι - όπως και στην Ελλάδα - οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα των λαών τους και την προστασία του περιβάλλοντος», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταγγέλλει: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δαπανήσει κοντά 5 τρισ. δραχμές για οπλικά συστήματα στα πλαίσια της εγκληματικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ενώ σταθερά μειώνει τα κονδύλια της πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, όπως και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες».

Η ΝΕ Αρκαδία του ΚΚΕ επισημαίνει στη συνέχεια πως ακριβώς στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής, η φωτιά στο Μαίναλο έκαιγε για τέσσερις μέρες πριν παρθούν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα. «Το κυβερνητικό δόγμα "να δώσουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές και τις κατοικημένες περιοχές", δεν προσανατόλιζε στην άμεση καταστολή της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα τελικά να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές (Κοτύλιο, Λικόχια, Χρυσοβίτσι), αλλά όπως δείχνει και με τραγικό τρόπο το παράδειγμα των Ιωαννίνων, να χαθούν και ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει, επίσης, πως το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των δασοπυροσβεστών, των πυροσβεστών, των φαντάρων, των εθελοντών και όλου του κόσμου που βρέθηκε όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, η αυτοθυσία όλων αυτών δε θα είναι αποτελεσματική. «Και γι' αυτό την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση», δηλώνει κατηγορηματικά.

Τέλος, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό της Αρκαδίας να πρωτοστατήσει όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη, να μπει μπροστά, να οργανωθεί, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

  • Ούτε μια σπιθαμή γης του Μαίναλου να μην αλλάξει χρήση, ούτε μια χούφτα χώμα στους κερδοσκόπους. Το δάσος είναι λαϊκή περιουσία και ανήκει σε όλο το λαό.
  • Λήψη άμεσων μέτρων σε έμψυχο προσωπικό και τεχνικά μέσα, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Μέτρα για τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, στήριξη των κατοίκων να ζήσουν από τα προϊόντα του δάσους τους.
  • Αμεση αποζημίωση στην πραγματική αξία, όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, και
  • Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο Μαίναλο έξω από τους υπάρχοντες οικισμούς.

«Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μέσα από Επιτροπές Αγώνα να διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο τα αιτήματά του. Να ανατρέψει την αντιλαϊκή - δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης. Να επιβάλει τη θέλησή του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ