Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Ενισχύεται το αντεργατικό καθεστώς

Ως «κόρη οφθαλμού» διαφυλάττουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των εφοπλιστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ανώμαλο καθεστώς σε βάρος των συνδικαλιστικών ελευθεριών των ναυτεργατών, το οποίο περιέχει νομοθετικά διατάγματα από τη χούντα έως την εποχή του Μεταξά, προκειμένου να κρατάνε τους ναυτεργάτες δεμένους χειροπόδαρα απέναντι στην άγρια εφοπλιστική εκμετάλλευση.

Τώρα προχωρούν ακόμα πιο πέρα και από αυτές τις επαίσχυντες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες έχουν συνταχθεί για λογαριασμό των εφοπλιστών. Ετσι προχτές το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού ενέκρινε κατά πλειοψηφία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2002/14/ΕΚ «Περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης πληρωμάτων πλοίων». Η οδηγία αφορά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την εκπροσώπηση μέσα στα πλοία και διαπνέεται από το πνεύμα του συμβιβασμού και του «κοινωνικού εταιρισμού». Παρά το γεγονός ότι από μόνη της είναι αντιδραστική, με το ΠΔ που προετοιμάζεται διαστρεβλώνεται προς το χειρότερο!

Το μόνο σημείο της οδηγίας που θα μπορούσε με προϋποθέσεις να γίνει αποδεκτό είναι το άρθρο 7, που προβλέπει: «Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να απολαύουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προστασίας και εγγυήσεων επαρκών ώστε να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους που τους έχουν ανατεθεί». Και όμως αυτό - το ελάχιστο- είναι το μόνο άρθρο που δε συμπεριέλαβαν στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος!

Να σημειωθεί ότι ακόμα και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας που ως γνωστό κινείται στη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» εγκαλεί τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως αναφέρει στο έγγραφό του «Υπόθεση υπ' αριθμ 2506 3/7/2007»: «Επί 32 χρόνια» οι κυβερνήσεις καταφεύγουν «σε διαταγές πολιτικής επιστράτευσης προκειμένου να τερματίσουν απεργίες σε διάφορους τομείς» παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν και το νέο έκτρωμα, όπως και το σύνολο του αντεργατικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί διαχρονικά στους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ