Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Επισπεύδουν τη μείωση της σύνθεσης

Το «μαχαίρι» για το πετσόκομμα χιλιάδων θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια έχουν αρχίσει ήδη να ακονίζουν κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι εγκάθετοί τους στις καρέκλες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Σήμερα οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της ΠΝΟ, της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και ο υπουργός τους Γ. Πασχαλίδης θα καθίσουν στο τραπέζι του ...«κοινωνικού διαλόγου», για να συζητήσουν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και το χρόνο ναυτολόγησης των ναυτεργατών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ...«κοινωνικών εταίρων» που γίνεται σε διάστημα 9 ημερών με αυτό το θέμα.

Πρόκειται για μια εξόφθαλμα «στημένη» διαδικασία, που αποσκοπεί να πλήξει το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά των ναυτεργατών, για να αυξήσει κι άλλο τα υπέρογκα εφοπλιστικά υπερκέρδη. Και είναι στημένη γιατί τόσο η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών όσο και η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας έχουν ξεκαθαρίσει ότι βασική τους επιδίωξη είναι η δραστική μείωση του αριθμού των ναυτεργατών του πληρώματος και οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζουν μόνο ένα μικρό αριθμό ναυτεργατών ως προσωπικό ασφαλείας (safe manning). Μάλιστα, με αυτό ως αίτημα έχουν κάνει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά το ΥΕΝ συνεχώς εκδίδει αυθαίρετα υπουργικές αποφάσεις για μειωμένες οργανικές συνθέσεις - δηλαδή μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει η νομοθεσία - σε πλοία.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με χτεσινές επιστολές τους, μία προς τον υπουργό Γ. Πασχαλίδη και μία προς την ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, κάνουν καθαρό ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τη σημερινή σύσκεψη», «στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας, για την παραπέρα μείωση τον οργανικών συνθέσεων των πλοίων». Καταγγέλλουν τη συμμετοχή της ΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της Ομοσπονδίας «δεν είναι τίποτα άλλο από τη "νομιμοποίηση" των μειωμένων συνθέσεων, τη στήριξη της αντιναυτεργατικής πολιτικής του ΥΕΝ και των εξωφρενικών αξιώσεων των εφοπλιστών». Τα δύο σωματεία καλούν την ΠΝΟ να μη συμμετέχει σε αυτόν το διάλογο και απαιτούν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με θέμα την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών.

Παράλληλα καταθέτουν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί από κοινού με τους ναυτεργάτες, που προβλέπει την αύξηση των οργανικών συνθέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και να εξασφαλιστούν διπλά πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με το σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 προς 1. «Δηλαδή - σημειώνουν - ναυτολόγηση και εκτός πλοίου ανάπαυση με πλήρεις αποδοχές, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ασφάλιση στο ΝΑΤ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ