Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλείψεις και άγρια εκμετάλλευση

Δραματικές ελλείψεις αντιμετωπίζει η χώρα μας στους τομείς των μεταμοσχεύσεων και του ελέγχου του αίματος, ενώ την ίδια ώρα η ανάγκη των ασθενών για την προστασία της υγείας τους γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας. Οπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, 15 μήνες μετά την εξαγγελία του υπουργού Υγείας για την εφαρμογή του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος (ΝΑΤ) τίποτα δεν έχει γίνει, ενώ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αντιμετωπίζει ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Την ίδια ώρα, η απουσία μεταμοσχευτικής πολιτικής φέρνει τη χώρα μας τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στη δωρεά μυελού των οστών. Εδώ και 3-4 χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη δωρεά μυελού των οστών και η αναγκαία εκστρατεία για την προσέλκυση δοτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις 20.000 δείγματα αίματος - και αυτά έχουν προκύψει μετά από εκκλήσεις στις τηλεοράσεις για τη σωτηρία παιδιών. Ενώ αν είχαμε 100.000 υποψήφιους δότες το 90% των ανθρώπων που το χρειάζονται θα έβρισκαν δότη για να σωθούν.

Αγρια εκμετάλλευση γίνεται όμως και με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. Οπως προειδοποίησαν οι ειδικοί επιστήμονες, η συλλογή σε ιδιωτικές τράπεζες αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όχι μόνο δεν έχει επιστημονική βάση αλλά μπορεί να κρύβει και μεγάλους κινδύνους. Ο τρόπος συλλογής των δειγμάτων δεν ελέγχεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμα, ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σωτηρία των ίδιων των παιδιών. Αντίθετα, αν υπήρχαν σε δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα 70.000 - 80.000 δείγματα το 90-95% των παιδιών θα έβρισκαν μόσχευμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ