Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
Αλλος ιδρώνει, άλλος τσεπώνει!

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ελληνες αγρότες καρπώνονται, κατά μέσον όρο, μόνο το 29% της μέσης οικογενειακής δαπάνης για είδη διατροφής και το υπόλοιπο 71% πάει στις τσέπες των διαφόρων «μεσαζόντων». Αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ μικρότερο για τον μικρομεσαίο αγρότη, δεδομένου ότι υπάρχουν και στη χώρα μας, μεγαλοπαραγωγοί που παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος». Οπερ σημαίνει ότι από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για τη διατροφή του, ένα πολύ μικρό ποσοστό πάει στον παραγωγό.

Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την τεράστια «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή που πουλάει τα προϊόντα του ο παραγωγός και σ' αυτήν που τα αγοράζει ο καταναλωτής. Και ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το στάρι ο παραγωγός το πουλάει 0,15 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει το ψωμί 1,30 ευρώ. Το ρύζι από 0,20 λεπτά φτάνει στα 1,20 ευρώ. Το κρασί από 0,45 λεπτά, στα 3,5 ευρώ. Τα φασολάκια από 0,70 στα 2,40. Τα κολοκύθια από 0,30 λεπτά στα 1,20 ευρώ. Οι ελιές από 1,40 στα 5 ευρώ. Τα μήλα από 0,35 στα 1,20. Το φρέσκο γάλα από 0,32 στα 1,20. Τα ψάρια γ΄ κατηγορίας από 2,20 στα 7 ευρώ. Σε όλα αυτά τα είδη και πολλά άλλα το κέρδος των «ενδιάμεσων» ξεκινάει από 300% και φτάνει μέχρι και 100%... Και μετά απ' όλα αυτά τι κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ; Στηρίζει την ΚΑΠ και την πολιτική ακόμα μεγαλύτερου ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και την ενίσχυση των καπιταλιστών στην αγροτική οικονομία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org