Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλαβάνος κατά Αχελώου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κριτική στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου προχώρησε ο Αλ. Αλαβάνος, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Ομως, μην πάει ο νους σας ότι η κριτική του αφορούσε στις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων των δυο κομμάτων για τη μεγάλη καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, που έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται και να διευρύνεται το μεγάλο υδατικό έλλειμμα στην περιοχή, με τεράστιες συνέπειες στη γεωργία, αλλά σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, κατά της εκτροπής του Αχελώου, χαρακτηρίζοντας το έργο... φαραωνικό!

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Αλαβάνος προέτρεψε τους Θεσσαλούς αγρότες να στραφούν προς τις λεγόμενες ενεργειακές και βιολογικές καλλιέργειες, όπως ακριβώς τους «ορμηνεύουν» η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Μια «στροφή», που θα τους οδηγήσει μια ώρα νωρίτερα στο ξεκλήρισμα κι από κει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Ας πάρουν υπόψη τους αυτές τις θέσεις του ΣΥΝ οι αγρότες κι ας ενεργήσουν αναλόγως και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές...

Φακέλωμα και με οσμές

Οι ημέρες του κράτους παρακολούθησης και καταστολής, μέρες που δεινοπάθησαν οι Γερμανοί υπό την ασφυκτική παρακολούθηση των Γκαίμπελς, αναβιώνουν στη Γερμανία. Πάντα με την καλύτερη δικαιολογία, «την ασφάλεια και την εξουδετέρωση της απειλής της τρομοκρατίας»...

Μια απειλή που μετά την άνοδο της Αγκελα Μέρκελ, όλως τυχαίως έχει διογκωθεί. Προς το παρόν, ουδείς τρομοκράτης ούτε καν ύποπτος έχει βρεθεί. Δεν παίζει κανένα ρόλο όμως. Η «απειλή» ευρέθη και δεν είναι άλλη από τις οργανώσεις που ήδη προετοιμάζονται να διαδηλώσουν ενάντια στη Σύνοδο της G8 τις προσεχείς ημέρες. Ετσι μετά την επιχείρηση σκούπα που έγινε σε 6 κρατίδια πριν από μερικές μέρες, οι «ασφαλίτες» επέστρεψαν σε νέες επιδρομές προκειμένου να συλλέξουν ίχνη «οσμών» από «πιθανούς ταραξίες» κατά τις διαδηλώσεις που θα γίνουν ενάντια στη G8. Οι «οσμές» θα χρησιμοποιηθούν από τις αρχές ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι να βρουν ανάμεσα τους συγκεντρωμένους τους «ταραξίες». Το βιομετρικό φακέλωμα του «εσωτερικού εχθρού» καλά κρατεί.

Αλλος ιδρώνει, άλλος τσεπώνει!

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ελληνες αγρότες καρπώνονται, κατά μέσον όρο, μόνο το 29% της μέσης οικογενειακής δαπάνης για είδη διατροφής και το υπόλοιπο 71% πάει στις τσέπες των διαφόρων «μεσαζόντων». Αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ μικρότερο για τον μικρομεσαίο αγρότη, δεδομένου ότι υπάρχουν και στη χώρα μας, μεγαλοπαραγωγοί που παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος». Οπερ σημαίνει ότι από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για τη διατροφή του, ένα πολύ μικρό ποσοστό πάει στον παραγωγό.

Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την τεράστια «ψαλίδα» ανάμεσα στην τιμή που πουλάει τα προϊόντα του ο παραγωγός και σ' αυτήν που τα αγοράζει ο καταναλωτής. Και ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το στάρι ο παραγωγός το πουλάει 0,15 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει το ψωμί 1,30 ευρώ. Το ρύζι από 0,20 λεπτά φτάνει στα 1,20 ευρώ. Το κρασί από 0,45 λεπτά, στα 3,5 ευρώ. Τα φασολάκια από 0,70 στα 2,40. Τα κολοκύθια από 0,30 λεπτά στα 1,20 ευρώ. Οι ελιές από 1,40 στα 5 ευρώ. Τα μήλα από 0,35 στα 1,20. Το φρέσκο γάλα από 0,32 στα 1,20. Τα ψάρια γ΄ κατηγορίας από 2,20 στα 7 ευρώ. Σε όλα αυτά τα είδη και πολλά άλλα το κέρδος των «ενδιάμεσων» ξεκινάει από 300% και φτάνει μέχρι και 100%... Και μετά απ' όλα αυτά τι κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ; Στηρίζει την ΚΑΠ και την πολιτική ακόμα μεγαλύτερου ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και την ενίσχυση των καπιταλιστών στην αγροτική οικονομία.

Ψίχουλα μετά από 50 χρόνια δουλιάς

Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΤΣΑ (αυτοκινητιστών) έδωσε στους δημοσιογράφους τον επίσημο πίνακα για τις συντάξεις του κλάδου όπως ισχύουν από 1/1/2007. Αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε τα εξής ποσά: Η βασική σύνταξη στα 15 χρόνια υπηρεσίας των αυτοκινητιστών διαμορφώνεται στα 263 ευρώ. Στα 35 χρόνια δουλιάς φτάνει τα 420,80 ευρώ. Στον μισό αιώνα δουλιάς (50 χρόνια) πάνω στο τιμόνι, η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 539,14 ευρώ! Με τέτοια πάνω κάτω ψίχουλα καλούνται να ζήσουν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων. Γι' αυτό την ερχόμενη Τέταρτη βγαίνουν ξανά στο δρόμο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, θυμίζοντας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι στην επερχόμενη κάλπη θα βρουν την απάντηση που τους πρέπει από το συνταξιουχικό κίνημα.

Τους ξέφυγε... ο βίκος

Οι γρήγορες επιδοτήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, προσπέρασαν όπως φαίνεται τους παραγωγούς βίκου... Εφτασε ο καιρός και μαζεύεται η φετινή παραγωγή κι ακόμα δεν έχουν πάρει την επιδότηση για την περσινή παραγωγή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνηθίζει να διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο ότι καταβάλλει τις επιδοτήσεις γρηγορότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση και για να δείξει ταχύτητα... δίνει και προκαταβολές, δεν έδειξε την ίδια «ευαισθησία» για τους παραγωγούς βίκου. Τους έχει ένα χρόνο στο περίμενε και φως δε φαίνεται στον ορίζοντα. Ομως και οι βικοπαραγωγοί έχουν ψυχή...

ΒΙΒΛΙΟ
Ιστορίες του βουνού

«Παραπέρα τον έφαγε το μεγάλο φιλότιμο. Πώς θα 'λεγαν οι άλλοι ότι ο Λεμονής λύγισε! Ο Λεμονής που λύγιζε σίδερα, που είδε το θάνατο με τα ίδια του τα μάτια στα γερμανικά μπουντρούμια και δεν έσπασε!». Πρόκειται για μια ενότητα 11 ιστοριών δοσμένων με τη μορφή του διηγήματος. Οι ιστορίες αν και αναφέρονται σε καθημερινά στιγμιότυπα, δίνουν πολύ έντονα την ατμόσφαιρα, τα προβλήματα, τις καταστάσεις που βίωναν σ' εκείνες τις αντίξοες συνθήκες οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πείνα, οι λιποταξίες, ο ασφυκτικός κλοιός του αντιπάλου, η τρομοκρατία στα χωριά από τους παρακρατικούς, αλλά και η αποφασιστικότητα, η οργάνωση, οι επιτυχημένες αποστολές των μαχητών του ΔΣΕ αποτελούν τα θέματα των ιστοριών. Η βαθιά ψυχολογική ανατομία των πρωταγωνιστών είναι χαρακτηριστικό του συγγραφέα Νίκου Κυτόπουλου. Είναι χαρακτηριστική η ψυχολογία του ανανήψαντα επικεφαλής των παρακρατικών, που αναγκάστηκε μετά τη λιποταξία του από το ΔΣΕ να γίνει διώκτης των πρώην συναγωνιστών του. Γνωρίζει καλά ότι χρησιμοποιείται και με την πρώτη ευκαιρία χλευάζει και επιχειρεί να χαλάσει τη φιέστα των τοπικών αρχών. Δοκιμάζει βέβαια τις συνέπειες των ενεργειών του. Εντονες είναι και οι εικόνες της σύγκρουσης μεταξύ των επικεφαλής των κατασταλτικών μηχανισμών, ο φόβος τους για τους αντάρτες, οι μηχανορραφίες, οι ίντριγκες αποτελούν συστατικό μέρος των σχέσεών τους.

Βίκτορ Γιουσένκο

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα στον Oυκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιουσένκο και τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του τους 32.000 στρατιώτες του υπουργείου Εσωτερικών σαν μια αναγκαία ενέργεια «για να αποτραπεί η χρήση των στρατευμάτων για τα συμφέροντα κάποιων πολιτικών δυνάμεων που δημιουργούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», όπως ισχυρίστηκε. Οπως ήταν φυσικό, την απόφαση αυτή καταδίκασαν ως αντισυνταγματική, τόσο ο Oυκρανός πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Είχαν προηγηθεί η απόλυση δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά και παραιτήσεις άλλων λόγω των σοβαρών πιέσεων που δέχονταν.

Το σκηνικό στην Ουκρανία έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες μετά το Προεδρικό Διάταγμα που διέλυε το Κοινοβούλιο και προκήρυττε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 27 Μάη, διάταγμα που ακολούθησε νέο, το οποίο άλλαζε την ημερομηνία των εκλογών για τις 24 Ιούνη. Αφορμή για την πολιτική κρίση ήταν η «αποστασία» μιας ομάδας 11 βουλευτών από τον «πορτοκαλί» συνασπισμό του Ουκρανού Προέδρου και η προσχώρησή της στον λεγόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «διεξόδου από την κρίση» όπου συμμετέχουν το «Κόμμα των Περιοχών» του πρωθυπουργού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στηρίζει το ΚΚ Ουκρανίας. Ολα βεβαίως τα δεδομένα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση θα οξυνθεί παραπέρα, ενώ εκφράζονται φόβοι και για πραξικόπημα.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ