Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εντός, εκτός και επί τα αυτά

1. Μαζί με τη μικρή Μαντλίν από την Πορτογαλία, που χάθηκε, έφτασε η ώρα να ψάξουμε να βρούμε και τις ετοιμοθάνατες Μαντλίν του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Τι να σκεφτείς κανείς για τους ευσυγκίνητους δημοσιογράφους και τα 90 εκατομμύρια πολιτών απ' όλον τον κόσμο που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα των γονιών της Μαντλίν; Οτι ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για ένα μόνο κοριτσάκι μέσα στην άβυσσο των χαμένων και σκοτωμένων παιδιών ανά τον κόσμο ή ότι χρησιμοποιούν τη μικρή Πορτογαλέζα για να σκεπάσουν τις ενοχές τους κυρίως απέναντι στα νεκρά παιδιά του Ιράκ και της Δυτικής Γάζας που καθημερινά παρελαύνουν από τις οθόνες μας;

2. Ο υπερούσιος λαός του Ισραήλ βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει την κυριαρχία του πάνω στην ανοιχτή πληγή της Παλαιστίνης. Καθιστώντας με τη βία την πληγή ανίατη, δεν καταλαβαίνει πως μέσα στο αίμα που προκαλεί πνίγει με τα χέρια του τα ίδια τα παιδιά του, αφαιρώντας κάθε προοπτική ζωής από το μέλλον τους. Εχει δίκιο ο Ζαν Μποβέ όταν λέει πως το Ισραήλ είναι η προχωρημένη εμπροσθοφυλακή του φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού. Οι Παλαιστίνιοι μαζί με τη γη χάνουν και την ιστορία τους. Μέσα από το σπουδαίο βιβλίο του Κιθ Γουάιτλαμ «Η επινόηση του αρχαίου Ισραήλ - Η αποσιώπηση της ιστορίας της Παλαιστίνης» αντιγράφω: «Πουθενά δεν αναφέρονται τα δικαιώματα του ιθαγενούς παλαιστινιακού πληθυσμού πάνω στη γη. Τα δικαιώματά τους, η φωνή τους και η ιστορία τους αποκλείονται μέσα από την αδιάκοπη αναζήτηση του αρχαίου Ισραήλ. (...) Ο Ράιτ (...) επιχειρεί να δικαιολογήσει την πράξη γενοκτονίας, στη διάρκεια της οποίας οι αυτόχθονες εξολοθρεύονται σύμφωνα με την αφήγηση από το βιβλίο του Ιησού του Ναυή (ο αξιοπρεπέστατος κύριος Ράιτ ανήκει στη χορεία όλων εκείνων που συστηματικά χρησιμοποιούν θρησκευτικά κείμενα ως ιστορικά ντοκουμέντα για να δικαιολογήσουν την ισραηλινή κατοχή): «Γνωρίζουμε λοιπόν όχι μόνο από τη Βίβλο αλλά και από άλλες εξωτερικές πηγές ότι ο πολιτισμός των Χαναναίων ήταν ένας από τους πιο εξασθενημένους, πιο παρακμιακούς και ανήθικους πολιτισμούς του πολιτισμένου κόσμου της εποχής. Οπότε προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ αποτελεί τον εντολοδόχο του Θεού για την καταστροφή ενός αμαρτωλού πολιτισμού, γιατί, σύμφωνα με τη θεία ηθική τάξη, πολιτισμοί με τόσο κραυγαλέα διαφθορά πρέπει να καταστρέφονται».

3. Οταν έρχονται τα δύσκολα, πάντοτε επισκέπτομαι τη βιβλιοθήκη μου και σαν κηπουρός κόβω λόγια λουλούδια:

α) Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: «Ο καθένας μας είναι ένοχος μπροστά σε όλους, για τα πάντα, κι εγώ πιο ένοχος απ' όλους».

β) Βρισκόμαστε στο 1974. Κάτω από μια έναστρη νύχτα της ερήμου ο καταραμένος Ζαν Ζενέ απαντά στο ερώτημα του Ταχάρ μπεν Ζελούν για το λόγο που στρατεύτηκε με τους Παλαιστινίους: «Γιατί με τους Παλαιστινίους; Ηταν απολύτως φυσικό να πάω όχι μόνο προς τους πιο αδικημένους, αλλά προς εκείνους που κρυσταλλώνουν στο υψηλότερο σημείο το μίσος για τη Δύση».

γ) Γκούσταφ Μάλερ: «Η Ευρώπη θα πεθάνει εξαιτίας αυτής της αρχής: Αυτό δε με αφορά».

4. Το νευρικό σύστημα του υπουργού Δημόσιας Τάξης έκανε πάλι την εμφάνισή του χωρίς να συνοδεύεται από τον κ. Πολύδωρα. Δεν εξετάζουμε πια τους λόγους που λειτουργεί ερήμην του, αλλά ότι εκδηλώνεται με παραλήρημα λόγω της αδυναμίας του Βύρωνα να ενταχθεί στην πραγματικότητα. Συμπεριφέρεται πια ως ο τρελός του χωριού της Νέας Δημοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός τον συντηρεί δίπλα του δίχως οίκτο. Τέτοιο ναυάγιο χρόνια είχε να δει η πολιτική σκηνή. Είναι καιρός οι διάφορες χριστιανικές φιλάνθρωπες οργανώσεις, που με το παραμικρό μαζεύουν υπογραφές για το καθετί, να συμπαρασταθούν στον φυλακισμένο της Νέας Δημοκρατίας. Λευτεριά στο Βύρωνα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org