Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ
Μείωση στον κυβερνητικό συνασπισμό

Μήνυμα απέστειλε καθώς φαίνεται το μικρότερο και όπως αναφέρεται φτωχότερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βρέμη, με χρέος περί τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την ανανέωση της σύνθεσης της τοπικής Βουλής. Με αποχή το 58% των εκλογέων, πέντε κόμματα συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσοστό του 5% και εξέλεξαν βουλευτές.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ναι μεν υπερίσχυσε στις περιφερειακές εκλογές, αν και έχασε μεγάλο ποσοστό της δύναμής του, εξασφαλίζοντας 37,1% των ψήφων (έναντι 42,3% το 2003) και 33 έδρες στην τοπική Βουλή. Παράλληλα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ εξασφαλίζει 25,5% έως 26,4% των ψήφων, διαγράφοντας επίσης καθοδική πορεία (29,9% το 2003) και 22 έδρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα SPD και CDU, εκτός της κυβέρνησης, αποτελούσαν και τη συμμαχία που κυβερνά το κρατίδιο.

Οι Πράσινοι απέσπασαν το 16,5% των ψήφων (έναντι 12,8% το 2003) και 15 έδρες. Το Αριστερό Κόμμα συγκέντρωσε 8,7% των ψήφων (1,7%) και απέσπασε 7 έδρες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση. Τέλος, το FDP με ποσοστό 5,6% εκλέγει 5 βουλευτές.

Η απώλεια των ψήφων και εδρών των δύο κυβερνητικών κομμάτων θεωρείται σαν αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας λαϊκών στρωμάτων από την εφαρμοζόμενη πολιτική στα ζητήματα της εργασίας, της υγείας, της παιδείας και τις πρόσφατες πολεμικές περιπέτειες της Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ