Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η πολιτική τους το μεγαλύτερο έγκλημα

Η προστασία και η πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, ενημέρωσης, κατάρτισης, «δεν είναι μόνο υποχρεώσεις που επιβάλλει η νομοθεσία, ή πράξεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά ενέργειες που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης». Ετσι περιέγραψε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ το πώς η εργοδοσία υπολογίζει το θάνατο και το σακάτεμα των εργαζομένων, σε ημερίδα για την κοινοτική οδηγία SEVESO II (αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε επιχειρήσεις).

Την ώρα δηλαδή που - όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα - σύμφωνα ακόμα και με τη Γιούροστατ υπολογίζεται ότι στην ΕΕ κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται ένα «ατύχημα» και κάθε 2 ώρες σκοτώνεται ένας εργαζόμενος, η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της υπηρέτες βρίσκουν να μιλήσουν μόνο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων! Τέτοια στοιχεία τους ενδιαφέρουν να προβάλλονται και όχι τα αίτια και πώς μπορούν πραγματικά να προληφθούν τα «ατυχήματα», θέματα που άπτονται της πολιτικής την οποία ασκούν και τους ξεγυμνώνουν στα μάτια των εργαζόμενων.

Η καθημερινή εμπειρία της εργατικής τάξης αποδεικνύει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που διαφήμισαν μια σειρά στελέχη υπουργείων, είναι άχρηστες, όσο κύριος στόχος εκείνων που κυβερνούν μένει ο πλουτισμός των λίγων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι - όπως τόνισαν επιστήμονες - ακόμα και για όσες Μελέτες Ασφαλείας (πρέπει να) συντάσσονται, δεν υπάρχουν προδιαγραφές. Οτι ο θεσμός του Επιθεωρητή Ασφαλείας δεν έχει ενεργοποιηθεί. Αρα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την εφαρμογή ακόμα και της ισχύουσας νομοθεσίας; Πόσες από τις επιχειρήσεις καταθέτουν γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και πώς ελέγχεται η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων;...

Κι όλα αυτά ενώ η λίστα με τα θύματα και τις απειλές που μετρά η εργατική τάξη μακραίνει διαρκώς. Θυμίζουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Τη 1η Σεπτέμβρη του 1992, ο σάπιος σωλήνας διύλισης που έσπασε στην ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, στην Ελευσίνα, προκάλεσε μια τρομερή έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε 14 εργάτες και τραυμάτισε άλλους 22. Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμαζόταν να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της ΠΕΤΡΟΛΑ, 65 μέρες μετά το τραγικό «ατύχημα» που έλειψε να τινάξει στον αέρα όλο το Θριάσιο και πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα αίτια του «ατυχήματος» («Ρ», 6/11/1992).
  • Τον Ιούλη του 2006, η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο εμπορίας διαλυτών «ΧΥΜΑ ΑΕ» στο Λαύριο και μαινόταν επί 19 ολόκληρες ώρες, σκόρπισε τον τρόμο σε χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους, μέχρι το Σούνιο. Οπως αποκαλύφθηκε, αν και κυβέρνηση - νομαρχία είχαν ενημερωθεί στις 2 Ιούνη για τον κίνδυνο που υπήρχε, δόθηκε περιθώριο ενός χρόνου (!) στην εταιρεία για να βγάλει άδεια για τις παράνομες δεξαμενές και να πάρει στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Και πριν περάσουν δύο μήνες, «έσκασε» στην περιοχή μία τεράστια τοξική βόμβα...

Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ