Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο πόλεμος διευρύνεται

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Μουλά Νταντουλάχ, έναν από τους οπλαρχηγούς των Ταλιμπάν επιδεικνύοντας τη σορό του σε δημοσιογράφους. Σύγχυση επικρατούσε στο μεταξύ χθες όσον αφορά ένα επεισόδιο στο οποίο βρήκαν το θάνατο δύο στρατιώτες των ΗΠΑ και ένας Πακιστανός. Οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ επέρριψαν την ευθύνη σε «αντάρτες», αφγανικές πηγές ανέφεραν ότι δράστης ήταν ένας Πακιστανός στρατιώτης, κάτι που επισήμως διαψεύστηκε.

Στην επαρχία Πάκτια, σε νέες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του αφγανικού και του πακιστανικού στρατού, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις άμαχοι. Σημειώθηκε εκτεταμένη χρήση πυροβολικού στα επεισόδια που χαρακτηρίστηκαν «τα χειρότερα των τελευταίων ετών». Οι Αφγανοί κατηγορούν τους Πακιστανούς ότι κατέλαβαν δύο μεθοριακά φυλάκιά τους.

Κατά τα άλλα, μια βόμβα που εξερράγη στη Χεράτ χθες είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί «αδιευκρίνιστος» αριθμός ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, πιθανότατα Ισπανοί, ενώ στην Κανταχάρ την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί από βόμβα.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ έλεγε από τις Βρυξέλλες χθες, με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές απώλειες αμάχων, ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «πρέπει να αλλάξουν τακτική», μιλώντας σε συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ