Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2007 - αριθ. φύλλου: 9777

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για τα αποθεματικά και την Ασφάλιση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, τόνισε ότι το κόστος των μέτρων - για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων - βαραίνει εργοδοσία και κράτος και πρόβαλε 6 βασικές διεκδικήσεις:

1. Επιστροφή των απωλειών από το 1950 έως σήμερα.

2. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τοποθέτηση σε τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο που το ύψος του θα είναι στο ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, χωρίς μεσολάβηση τρίτων.

3. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια όταν εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4. Πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ενσήμων. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα. Βάση για τον κατώτατο μισθό είναι τα 1.300 ευρώ που οδηγούν σε σύνταξη 1.050.

5. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης της συμμετοχής. Η προοπτική να είναι η κατάργηση αυτής της συμμετοχής.

6. Απαλλαγή των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την εισφορά στον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. Ο τομέας αυτός να είναι αποκλειστικά δημόσιος με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.


ΣΕΛ.  7  -  9

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΗ
Συσπειρωμένοι με ενιαίο πλαίσιο

Με ενιαίο πλαίσιο για την υπεράσπιση των αποθεματικών των Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χιλιάδες απεργοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Με αποφασιστικότητα δόθηκε από τις ταξικές δυνάμεις και η μάχη της περιφρούρησης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις η εργοδοσία έθεσε σε λειτουργία τους απεργοσπαστικούς και τραμπούκικους μηχανισμούς της.


ΣΕΛ.  6ΑΡΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Προπέτασμα για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Μπορεί οι κυβερνώντες να δημιουργούν κλίμα ευφορίας ενόψει εκλογών, στην ατζέντα τους, όμως, περιμένουν προς υλοποίηση ακόμα πιο αντιδραστικές ανατροπές. Χρειάζεται να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των φορέων της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  21
26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑ
Νοθεία και συναίνεση

Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε ήδη από πλαστογράφηση και αλλοίωση των συσχετισμών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).


ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πανεπιστήμια στα μέτρα της αγοράς

Ενας ενδιάμεσος σταθμός ελέγχου της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας με τις οποίες προχωρούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση σε κάθε κράτος - μέλος.


ΣΕΛ.  18


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org