Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης

Νέες προκλήσεις Ολμέρτ που «ελπίζει» ότι «ο κόσμος θα πρέπει σταδιακά να αποδεχτεί την ισραηλινή κυριαρχία σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ»

Τεταμένη ήταν αυτές τις μέρες η κατάσταση στη Γάζα ανάμεσα σε Φατάχ - Χαμάς

Associated Press

Τεταμένη ήταν αυτές τις μέρες η κατάσταση στη Γάζα ανάμεσα σε Φατάχ - Χαμάς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένοπλοι που δηλώνουν ότι πρόσκεινται σε «Χαμάς» και «Φατάχ» έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης κατοικημένες περιοχές. Από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χτες, σκοτώθηκαν 8 Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων και πολίτες) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70 σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών, που έχουν κλείσει τους κατοίκους στα σπίτια τους.

Χτες τα ξημερώματα, οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων κατέληξαν σε νέα εκεχειρία, ζητώντας άμεση απόσυρση των ενόπλων από τους δρόμους. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Εσωτερικών, (θεωρητικώς υπεύθυνος για τις δυνάμεις ασφαλείας), Χάνι αλ Καουάσμεχ (ανεξάρτητος), κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αμπάς και τον πρωθυπουργό Χανίγια ότι δεν τον υποστήριξαν στην προσπάθεια ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας που προέρχονται και από τις δύο πλευρές.

Χρέη υπουργού Εσωτερικών ανέλαβε ο Χανίγια, που κάλεσε νέα συνάντηση των 2 οργανώσεων χτες βράδυ, με στόχο τη λήψη άμεσων μέτρων επιβολής τάξης. Παράλληλα, ο υπουργός Πληροφοριών Μουστάφα Μπαργκούτι, εκφράζοντας την Παλαιστινιακή Αρχή συνολικά, τόνιζε ότι καλούνται οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας «να διασφαλίσουν την ηρεμία». Η κατάσταση, πάντως, δε φαινόταν να αποκλιμακώνεται, καθώς οι ηγεσίες των «Φατάχ» - «Χαμάς» δε δείχνουν να έχουν την πυγμή να επιβληθούν στα στρατιωτικά σκέλη τους, αλλά κυρίως στις δεκάδες ένοπλες μικρο-ομάδες που δηλώνουν, κατά διαστήματα, προσκείμενες στον έναν ή στον άλλο, αλλά επί της ουσίας δρουν ανεξέλεγκτα, εξυπηρετώντας συχνά και το κοινό έγκλημα.

Η κατάσταση, φυσικά, είναι εύκολα αξιοποιήσιμη από όποιον θα ήθελε να προκαλέσει προβλήματα στην, ούτως ή άλλως, καρκινοβατούσα παλαιστινιακή κυβέρνηση συνεργασίας. Στη γενικότερη χαοτική κατάσταση η Παλαιστινιακή Αρχή αποδίδει, εν μέρει, και τη συνεχιζόμενη απαγωγή του ανταποκριτή του BBC.

Προκαλεί το Ισραήλ

Τη θέλησή του «να διευρυνθούν τα σύνορα της Ιερουσαλήμ» και την επιθυμία του να «αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία επί του συνόλου της πόλης» εξέφρασε ο Εχούντ Ολμέρτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε σε τελετή για την 40ή επέτειο «από την επανένωση της πόλης», δηλαδή από την κατάληψή της από τον ισραηλινό στρατό στις 7 Ιουνίου του 1967.

Ο Ολμέρτ μεταβαίνει, σήμερα, για ανεπίσημες επαφές στην Ιορδανία. Ο Πρόεδρος Αμπάς, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, απέρριψε πρόταση του Ιορδανού μονάρχη να μεταβεί επίσης στην Ιορδανία. Από την άλλη, ο βασιλιάς Αμπντάλα ανέβαλε την προγραμματισμένη, για χτες, επίσκεψή του στη Ραμάλα, επικαλούμενος «την κακοκαιρία», αφού είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ