Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι για τους «15»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αν δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Βρετανών ναυτών, τότε οι σχέσεις Ιράν - Βρετανίας «εισέρχονται σε νέα φάση», προειδοποίησε, χτες, ο Τόνι Μπλερ ανεβάζοντας τους τόνους στη διένεξη που έχει προκύψει μετά τη σύλληψη των «15» την περασμένη Παρασκευή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε επισταμένα να αναφέρει ποιοι είναι «οι άλλοι τρόποι εκτός της διπλωματίας», που θα χρησιμοποιηθούν.

Την ίδια ώρα, την τάχιστη επιστροφή των «15» ζητούσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία διέκοψε εσπευσμένα την επίσημη επίσκεψή της στην Αγκυρα, λόγω «της κατάστασης», όπως διευκρίνισε. Ο Ιρανός πρέσβης στο Λονδίνο κλήθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για τρίτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι βρετανικές αρχές επιμένουν στο αίτημά τους να συναντήσει ο Βρετανός πρόξενος τους συλληφθέντες. Σχετικό διάβημα έγινε και από την κυβέρνηση της Γερμανίας στον εκεί Ιρανό πρέσβη.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, υποστήριζε ότι «όλοι είναι καλά στην υγεία τους και κρατούνται με βάση τις διεθνείς αρχές». Συμπλήρωνε, δε, ότι θα επιτραπεί η συνάντησή τους με Βρετανό διπλωμάτη, όταν «ολοκληρωθεί η ανάκρισή τους». Σύμφωνα με ιρανικές διαρροές, οι «15» «έχουν ομολογήσει» ότι εισήλθαν παρανόμως στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Το γεγονός αμφισβητείται όχι μόνο από τη Βρετανία, η οποία τονίζει ότι μπορεί να προσκομίσει και σχετικές αποδείξεις, αλλά και από το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών που επιμένει ότι η βρετανική φρεγάτα «Κορνουάλη» βρισκόταν σε ιρακινά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, με όλα αυτά, ο Χαβιέ Σολάνα συνομίλησε, χτες, τηλεφωνικώς με τον Ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι, όπου συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν. Επίσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωνε ότι «παρά τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει πάντα χρόνος για διπλωματία».

Την ίδια στιγμή στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σαββατοκύριακο μεγάλης κλίμακας γυμνάσια του αμερικανικού στρατού, τα μεγαλύτερα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ