Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αποφασιστικότητα στην απεργία

Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, η αυριανή απεργία, στην οποία καλούν 8 Ομοσπονδίες, 13 Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση και στις 50 συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα αποτελεί καθήκον για κάθε εργάτη και υπάλληλο, που αντιλαμβάνεται ότι όσο δεν αντιδρά και δε διεκδικεί, όσο στην προμετωπίδα του αγώνα δε βάζει τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, τόσο το κεφάλαιο και τα κόμματά του θα βγαίνουν ακόμα πιο κερδισμένα, θα οξύνουν τα αντεργατικά μέτρα.

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Οι προτάσεις για μηδαμινές «αυξήσεις», στα όρια της κατάπτυστης σύμβασης της ΓΣΕΕ, συνοδεύονται από προκλητικές αξιώσεις για παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για περισσότερη ελαστικοποίηση της εργασίας, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αν τώρα δε σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουν οποιοδήποτε πετσόκομμα στα δικαιώματά τους, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το κεφάλαιο δεν κρύβει λόγια για τις προθέσεις του, την ίδια ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχέδιά του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να χτυπήσουν με λύσσα την αυριανή απεργία. Οι απαγορεύσεις στις ταξικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις σε τόπους δουλιάς, οι απειλές των εργοδοτών προς τους νέους κυρίως εργαζόμενους για να μην απεργήσουν, η επιστράτευση ακόμα και των δυνάμεων καταστολής για να μη φτάσει παντού το απεργιακό μήνυμα, δείχνουν ξεκάθαρα το ποιος φοβάται αυτή την απεργία, ποιος αισθάνεται τα συμφέροντά του να απειλούνται. Γι' αυτό το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιστρατεύουν και το σίγουρο σύμμαχό τους, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εκπρόσωποι του οποίου, ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία, προσπαθούν να υπονομεύσουν την απεργία.

Δε θα τους περάσει και το ξέρουν. Ο,τι συμφέρει τους εργοδότες, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι εχθρικό προς τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να τους δείξουν τη δύναμή τους ακόμα περισσότερο, να τους κλονίσουν και με την πάλη τους να τους ανατρέψουν. Η μάχη των κλαδικών συμβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και η αυριανή απεργία αποτελούν σταθμό και συνέχεια στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το αντιπάλεμα των δυσκολιών και της τρομοκρατίας, μπορεί και πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Αύριο, όλοι στους δρόμους!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ