Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Η σαουδαραβική πρόταση στο τραπέζι

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αρχίζει, σήμερα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η διήμερη σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την επαναπροώθηση του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου, που διατυπώθηκε, για πρώτη φορά, το 2002. Το σχέδιο προσφέρει στο Ισραήλ «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με όλες τις αραβικές χώρες με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρησή του από όλα τα κατεχόμενα, από το 1967, αραβικά εδάφη».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι η σαουδαραβική πρόταση «είναι η καλύτερη επιλογή ειρήνης για το προσεχές μέλλον» και τόνισε ότι «δε θα πρέπει να υποστεί τροποποιήσεις - όπως πιέζει το Ισραήλ - γιατί θα αποδυναμωθεί και δε θα φέρει αποτελέσματα». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, ολοκληρώνοντας τις αλλεπάλληλες επαφές της τις τελευταίες μέρες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κάλεσε τους Αραβες «να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να δώσουν στο Ισραήλ την αίσθηση ότι δεν απειλείται βρισκόμενο στην περιοχή»!

Η Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Αμπάς και Ολμέρτ συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε δύο βδομάδες για να συζητούν «ζητήματα ασφάλειας αλλά και πολιτικής προοπτικής». Προσπάθησε να αποδείξει ότι πρόκειται «για σημαντικό βήμα προόδου γιατί αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο διαρκούς διαλόγου». Εντούτοις, η παλαιστινιακή πλευρά δεν έκρυβε την απογοήτευσή της, υποστηρίζοντας ότι οι τυπικές συναντήσεις που δε θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, στην Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, ισραηλινές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια σύντομης επιχείρησης, σκότωσαν 2 μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Στη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας, από συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» και «Χαμάς», τραυματίστηκαν 5 άτομα.

Τραγικές παραλείψεις

Εξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες και άλλοι τόσοι αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός της υπερχείλισης δεξαμενής επεξεργασίας λυμάτων, που πλημμύρισε παρακείμενο χωριό Βεδουίνων, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το οποίο ουσιαστικά βυθίστηκε ενώ σπίτια παρασύρθηκαν. Εξοργισμένοι ένοπλοι κάτοικοι επιτέθηκαν στον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών που επισκέφθηκε την περιοχή, αναγκάζοντας τους σωματοφύλακές του να τον φυγαδεύσουν.

Οι κάτοικοι κατηγορούν την Παλαιστινιακή Αρχή πως ολιγώρησε στις αλλεπάλληλες καταγγελίες τους ότι πρέπει να γίνει άμεσα συντήρηση, καθώς η δεξαμενή κατασκευάστηκε σε αμμώδες έδαφος και υψηλότερο επίπεδο του χωριού. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, κατηγόρησαν το Ισραήλ, καθώς υποστηρίζουν ότι η περιοχή που βρίσκεται η δεξαμενή έχει οριστεί ως «ζώνη ασφαλείας» και απαγορεύεται η πρόσβαση στους συντηρητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ