Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΗΕ
Στο «κόκκινο» η ένταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκρηκτικός αποδεικνύεται ο συνδυασμός της νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει επιπλέον οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη σύλληψη από τις ιρανικές αρχές 15 Βρετανών ναυτών, στο βόρειο Περσικό Κόλπο. Οι 15 συνελήφθησαν, την Παρασκευή, μετά από νηοψία σε εμπορικό πλοίο (μέτρα που έχουν ληφθεί παράλληλα με την κατοχή στο Ιράκ) στη θαλάσσια περιοχή Σατ αλ Αράμπ, που είναι διαφιλονικούμενη από Ιράκ - Ιράν εδώ και χρόνια.

Μετά από αρκετές αντεγκλήσεις, χτες, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη έλαβε διαβεβαιώσεις από ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχος ότι «όλοι είναι σώοι και αβλαβείς». Η Τεχεράνη, δε, διαμήνυε ότι οι 15 ανακρίνονται και «στόχος είναι να διευκρινιστεί αν εισήλθαν εσκεμμένα ή άθελά τους στα ιρανικά χωρικά ύδατα», δήλωση που χαμηλώνει σαφώς τους τόνους σε σύγκριση με το αρχικό κλίμα.

Από την άλλη, η Βρετανία, αλλά και ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και το Ιράκ, υποστηρίζουν ότι οι 15 βρίσκονταν σε ιρακινά χωρικά ύδατα και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Η ιρανική ηγεσία έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η σύλληψη των 15 σχετίζεται με τη σύλληψη από τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, πριν από αρκετές βδομάδες, Ιρανών αξιωματικών, με στόχο να γίνει ανταλλαγή.

Κυρώσεις και ...πρόταση διαλόγου

Εγκρίθηκε, τελικά, το Σάββατο το μεσημέρι από το Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση 1747 που απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων και οπλικών εξαρτημάτων προς το Ιράν και «παγώνει» τους λογαριασμούς 28 Ιρανών αξιωματούχων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά τη μη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Η ιρανική ηγεσία «απάντησε», χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις κυρώσεις, και τονίζοντας ότι «ούτε 100 αποφάσεις δε θα σταματήσουν την ιρανική πρόοδο». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «διακόπτει μερικώς» τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Παράλληλα, βέβαια, η ΕΕ, με τον Χαβιέ Σολάνα, όπως και ο ΟΗΕ, δήλωναν «ότι η πόρτα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις» και καλούσαν το Ιράν να επανεξετάσει «το ζήτημα». Ανάλογη έκκληση έγινε και από τους Προέδρους Ρωσίας - Κίνας, ενώ μάλιστα, χτες, ο Σολάνα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιρανό διαπραγματευτή Λαριτζάνι, που, επίσης, δήλωσε ότι «το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ