Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταγγελίες μετά το δημοψήφισμα

ΚΑΪΡΟ.--

«Επιτυχώς» ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε ο Πρόεδρος Μουμπάρακ, ενέκρινε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του και κατήγγειλαν η αντιπολίτευση καθώς και αιγυπτιακές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 34 τροποποιήσεις εγκρίθηκαν με ποσοστό 75,9% και το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 27%.

Αντίθετη είναι η εικόνα που δίνουν αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με αυτές, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 5% - 9%. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ισχύει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με βάση την αιγυπτιακή νομοθεσία.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων έχουν βρεθεί, κυρίως, οι τροποποιήσεις του άρθρου 179 και του 88. Το πρώτο δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν, να ερευνούν σπίτια, να παρακολουθούν τηλέφωνα και αλληλογραφία χωρίς δικαστική άδεια. Το δεύτερο παραχωρεί τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», απομακρύνοντάς την από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, απαγορεύεται η σύσταση κομμάτων σε θρησκευτική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ