ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΜΟΣΧΑ.--
Ως δεδομένο θεώρησε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ιμπεριαλιστικό σχέδιο του Αχτισαάρι, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτό θα έχει «ιστορική σημασία για τη Σερβία και το λαό της». Οπως σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός μιλώντας στο πρακτορείο «Τανγιούνγκ», το ρωσικό βέτο «θα αποτρέψει τη βάρβαρη αρπαγή του 15% του σερβικού εδάφους»... και θα «ανοίξει την πόρτα για μία νέα διαπραγματευτική διαδικασία με νέο μεσολαβητή»...
Προς επίρρωση των δηλώσεων Κοστούνιτσα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μία ακόμη ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται: «Η εδραίωση ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου θα έχει αρκετές επιπτώσεις για τη σταθερότητα στην Ευρώπη»...
Η σερβική ηγεσία δεν παρέλειψε να εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις της στην υποστήριξη του σχεδίου Αχτισαάρι από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, σημείωσε ότι «δε θα γίνει ανεκτή καμία μορφή ανεξαρτησίας για το Κοσσυφοπέδιο», ο δε πρωθυπουργός Κοστούνιτσα επανέλαβε την απαίτησή του για «επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».
Ανησυχία για την (έως τώρα...) σταθερή αντίδραση της Μόσχας φαίνεται πως εκδηλώνει πλέον και η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ο Σκεντέρ Χισένι, εκπρόσωπος των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, δήλωσε χτες πως η Πρίστινα ξεκίνησε πλέον εντατικές προσπάθειες προκειμένου να πείσει τη Μόσχα «να συμπαραταχτεί με την ομάδα χωρών που έχουν ήδη αποδεχτεί το σχέδιο Αχτισαάρι». Κατέληξε με νόημα λέγοντας: «Το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν διότι δεν ξέρουμε πότε θα εξαντληθεί η υπομονή μας...».
Πάντως, οι διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ και ΝΑΤΟ απ' τη μια μεριά και Ρωσία, απ' την άλλη, αναμένεται σήμερα να καταγραφούν στο Λονδίνο όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των διευθυντών πολιτικών υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών της εξαμελούς Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Οσο για τις ενστάσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αναφορικά με το σχέδιο Αχτισαάρι; Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, οι όποιες διαφωνίες παραμερίστηκαν αφού στη διάρκεια συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων απ' τις 26 χώρες-μέλη «υπήρξε σαφής και ισχυρή αίσθηση ενότητας» πάνω στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο «επειδή πρόκειται για ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Και βέβαια ανάμεσα στις 26 χώρες του ΝΑΤΟ είναι και η Ελλάδα, που μέσω της σημερινής κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.