Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανυπακοή στην Ενωση των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της καπιταλιστικής ΕΟΚ-ΕΕ:

«Πενήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης επιβεβαιώνεται η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται, η μικρομεσαία και φτωχή αγροτιά ξεκληρίζεται και τα εργατικά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται κάτω από τη συνεχή επίθεση του κεφαλαίου και περιορίζονται συνεχώς. Η συμμετοχή, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους διευρύνεται. Η στρατιωτικοποίηση αλλά και ο αυταρχισμός, με πρόσχημα την τρομοκρατία, εντείνονται.

Η ΕΕ και η όλη πορεία της αποδεικνύει την ταξική φύση της. Ισχυροποίησε και ωφέλησε το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, αύξησε την κερδοφορία του, είτε με κυβερνήσεις που ανήκουν στην παραδοσιακή συντήρηση είτε στη σοσιαλδημοκρατική, είτε με "κεντροδεξιά" και "κεντροαριστερά" σχήματα. Στην αρνητική για τους εργαζομένους πορεία συμβάλλουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που ακολουθούν πολιτική ταξικής συνεργασίας, για την υποταγή της εργατικής τάξης στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου" εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία τους για το μέλλον της ΕΕ, αφού οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκτός και εντός του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος και αυξάνονται οι εστίες προβληματισμού και αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να οξύνουν την ανυπακοή στις αποφάσεις της ΕΕ, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα σε βάρος των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" και της πολιτικής του. Η πάλη για ριζικές πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα της ΕΕ είναι η μόνη που μπορεί να υποσκάψει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ και να δημιουργήσει σε μια πορεία την Ενωμένη Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, την Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ