Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Συστήνουν επιτροπές για να συγκαλύψουν πολιτικές ευθύνες

Σε αστυνομική υπόθεση επιδιώκει να υποβαθμίσει η κυβέρνηση το τεράστιο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τον εσμό του χρηματιστηριακού τζόγου

Τη στιγμή που οι αποκαλύψεις για τη λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια εμφανή προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες, εμφανίζεται ως οπαδός της... κάθαρσης. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή του Γ. Αλογοσκούφη, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Α. Πιλάβιου, του προέδρου της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γ. Ζορμπά και του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Η. Αργυρού.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, ο Γ. Αλογοσκούφης επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης, η οποία ...πρωτοστατεί στις έρευνες για τη διαλεύκανση των «περίεργων σχέσεων» χρηματιστηριακών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων. «Η κυβέρνηση επιζητεί τη διαφάνεια» ανέφερε, ενώ, συνεχίζοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά «με όλα τα μέσα που διαθέτει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θα χυθεί άπλετο φως. Οι πολίτες θα μάθουν όλη την αλήθεια»! Καταφέρθηκε μάλιστα κατά των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία - με έμμεσο τρόπο - κατηγόρησε για... μη έγκυρη ενημέρωση. Ετσι, αφού ανέφερε ότι οι έρευνες έχουν απόρρητο χαρακτήρα, καθώς και ότι όταν ολοκληρωθούν θα υπάρξουν πλήρεις εκθέσεις, πρόσθεσε πως «οι αναφορές με βάση μη τεκμηριωμένες πληροφορίες και τα σενάρια δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη».

Είναι εμφανής η κυβερνητική προσπάθεια να υποβιβάσει ένα κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα - την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στο χρηματιστηριακό τζόγο με αποφάσεις, την ενθάρρυνση και στήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - σε μια υπόθεση αστυνομικής υφής, όπου οι... δαιμόνιοι ερευνητές δουλεύουν υπό καθεστώς απορρήτου.

Πάντα κατά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας για τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις» - στην οποία, όπως φαίνεται, θα φορτωθούν όλες οι κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και οι ευθύνες όλων των υπόλοιπων εμπλεκομένων. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο ίδιος ζήτησε από τις ελεγκτικές αρχές να εξεταστούν οι προμήθειες που έλαβαν τα τελευταία 5 χρόνια χρηματιστηριακές εταιρείες που είχαν συναλλαγές με ασφαλιστικά ταμεία.

Στα πλαίσια των διεξαγόμενων ερευνών, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο στην εταιρεία «Hitech», στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Στόχος των ερευνών αποτέλεσαν οικονομικές δοσοληψίες της εταιρείας, η οποία εμφανίζεται να έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα νησιά Καϊμάν, γνωστό «φορολογικό παράδεισο» του ανά της Γης κεφαλαίου.

Νέα στοιχεία εξάλλου έρχονται στη δημοσιότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν εμπλακεί σε αγορές υψηλού ρίσκου «δομημένων» ομολόγων, όπως αυτό που «πλάσαρε» η «Ακρόπολις» στο ΤΕΑΔΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε τέτοιες πράξεις έχουν προχωρήσει 15 Ταμεία, τα οποία στο διάστημα 2005 μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2007 έχουν «επενδύσει» 2,2 δισ. ευρώ.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων συνεχίζει να συμμετέχει, για δικούς της λόγους, και η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή», η οποία μέσω του δικηγόρου Α. Λυκουρέζου έστειλε χτες εξώδικο στο ΤΕΑΔΥ, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που το Ταμείο πωλήσει σήμερα τα 4 ομόλογα που του προμήθευσε, θα έχει κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ και όχι ζημιές.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, παρήγγειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της έρευνας, τη στιγμή που ήδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστας έχει παραγγείλει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν εδώ και μέρες οι μάρτυρες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org