Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπερνς

Επειδή είπε ότι ο Αϊ - Στράτης είναι ...ελληνικό νησί

Ικανοποιημένη από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ επέστρεψε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χτες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Η υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε «παραγωγικό» το ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις μείζονες επιλογές της αμερικανικής διπλωματίας.

Σχετικά με το ταξίδι της την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών προβάλλει ως επιτυχία των επαφών που είχε με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους την ανέξοδη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με την οποία ο Αϊ - Στράτης δεν είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, όπως ζητά η Αγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε χτες η ΝΤ. Μπακογιάννη, «το ταξίδι ήταν παραγωγικό καθώς επί τρεις μέρες προωθήθηκαν και προβλήθηκαν οι ελληνικές θέσεις», οι οποίες «έγιναν αποδεκτές με κατανόηση και με τις γνωστές συζητήσεις, οι οποίες ακολούθησαν, και τις γνωστές δηλώσεις οι οποίες έγιναν». Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή το θέμα του Αϊ - Στράτη, εάν εκτός από φραστική στήριξη αναμένει και έμπρακτη στήριξη από τους Αμερικανούς, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «κανένας δε θέλει πιστοποιητικά ελληνικότητας των ελληνικών νησιών».

Η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις αμερικανικές αντιδράσεις εξ αιτίας των ελληνορωσικών συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες ενοχλούν την Ουάσιγκτον στο μέτρο που αυτές οι συμφωνίες βοηθούν την προσπάθεια της Μόσχας να εξασφαλίσει μονοπωλιακή πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Μην έχοντας να επιδείξει τίποτε ουσιαστικό, πέραν της φωτογραφίας με την Ράις και την 20λεπτη συνάντηση μαζί της, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εστιάζει την προσπάθεια στην προβολή της δήλωσης Μπερνς, ο οποίος μίλησε για τα αυτονόητα: Οτι, δηλαδή, ο Αϊ - Στράτης είναι νησί υπό ελληνική κυριαρχία και δε συγκαταλέγεται στις αποστρατικοποιημένες περιοχές, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Λοζάνης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατέβαλε χτες προσπάθειες προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος της ...επιτυχίας. «Η δήλωση του κ. Μπερνς, όπως είπε ο Γ. Κουμουτσάκος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, έχει δυο στοιχεία: Το ένα είναι η ελληνικότητα, που πράγματι εκεί κανείς δεν περιμένει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Το δεύτερο, που ορισμένοι είτε δεν το πρόσεξαν, είτε το πρόσεξαν και θέλουν να το προσπερνούν, είναι ότι υπήρξε σαφής αμερικανική τοποθέτηση ότι το νησί αυτό δεν είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή... Επομένως, η δήλωση Μπερνς είναι προφανούς ιδιαίτερης σημασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πίεση» στα Σκόπια λόγω Ανάπολης...(30/11/2007)
Στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα...(1/4/2007)
Επαφές στη Μόσχα(29/6/2006)
Το «ρεπορτάζ» του Ν. Μπερνς(30/11/2000)
Στο άρμα της Ουάσιγκτον η Αθήνα(1/8/1998)
Προάγγελος δεινών(28/1/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org