Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους

Αποψη της αίθουσας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στις Βρυξέλλες
Αποψη της αίθουσας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, 23 Μάρτη, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της 2ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα «Ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους», που φιλοξένησε το ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των: Κόμματος Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία, Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου, Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας, Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας από την Τσέχικη Δημοκρατία, Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της κίνησης «Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση» από τη Γαλλία, της «Ενωσης Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας», της «Κίνησης για Δημοκρατική Παιδεία» από το Βέλγιο και ο καθηγητής και διευθυντής του «Ινστιτούτου για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό», Αντρέα Κατόνε.

Από το ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Μπάμπη Αγγουράκη, Διαμάντω Μανωλάκου και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλη της ΚΕ.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, της Συντακτικής Επιτροπής από τα «Θέματα Παιδείας», καθώς και αντιπροσωπείες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Δανία.

Πλούσια εμπειρία

Οι μετέχοντες μετέφεραν την εικόνα από τη συντονισμένη επίθεση στη δημόσια, ενιαία και δωρεάν Παιδεία σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά από την Πορτογαλία, όπου, προκειμένου να πριμοδοτηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση, έκλεισαν πέρσι 1.000 σχολεία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται για φέτος άλλα 4.000 σχολεία. Ακόμα, χαρακτηριστική ήταν η εμπειρία από τη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή καθότι θεωρεί ότι το «δημόσιο είναι ανίκανο να προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης» και τα πάντα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Επίσης, χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές από το Λουξεμβούργο, όπου το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για την ανάκληση της «αποκέντρωσης» στην Παιδεία που είχε ολέθριες συνέπειες, καθώς και τη Φινλανδία και το Βέλγιο με τους απροσπέλαστους ταξικούς και φυλετικούς φραγμούς. Ενώ ενδεικτική ήταν και η αναφορά από τη Ρουμανία, με τον αντικομμουνισμό και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης που οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε αναζήτηση άλλης δουλιάς. Ορισμένες παρεμβάσεις ανέδειξαν πλευρές των πιο πρόσφατων ρυθμίσεων της ΕΕ που υλοποιούν τη «στρατηγική της Λισαβόνας» και τις επιλογές της Μπολόνια και του Μπέργκεν.

Αρκετοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στους πολύμορφους αγώνες στο χώρο της εκπαίδευσης και στην απήχηση της κοινής καμπάνιας των κομμάτων που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη συνάντηση, ενώ παραδόθηκαν στην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου οι εκατοντάδες υπογραφές από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Συμφωνήθηκε η καμπάνια αυτή να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με τις νεότερες εξελίξεις. Απ' όλες τις πλευρές υπογραμμίστηκε η αξία αυτού του είδους των συναντήσεων, όπως και η ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου, με σκοπό την πληροφόρηση για τις αλλαγές, το συντονισμό της πάλης και των κινητοποιήσεων, τη συστηματική μελέτη και επεξεργασία απαντήσεων στις πολιτικές της ΕΕ.

Η συνάντηση κατέληξε σε ανακοινώσεις, στις οποίες οι μετέχοντες χαιρετίζουν τους αγώνες στο χώρο της Παιδείας στη χώρα μας, καθώς και τον αγώνα των απεργών της «Airbus».

Τέλος, συμφωνήθηκε σειρά δράσεων, όπως με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ στο Λονδίνο στις 18 Μάη και άλλες κοινές δραστηριότητες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org