Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερευνες στο Αιγαίο με Τούρκο «παρατηρητή»

Δικαιολογίες για την ικανοποίηση του αιτήματος της Αγκυρας να επιβαίνει και Τούρκος επιστήμονας στο ελληνικό πλοίο που πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες στο Αιγαίο οικοδομεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την πορεία του ελληνικού ωκεανογραφικού πλοίου «Αιγαίο» και τον Τούρκο επιβάτη του, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Από τις 27 Μαρτίου και έως την 6η Απριλίου, το ωκεανογραφικό σκάφος "ΑΙΓΑΙΟ" του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), που έχει μισθωθεί από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θα πραγματοποιήσει ανέλκυση υποβρυχίων σεισμογράφων, που είχαν ποντιστεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το περασμένο Μάιο. Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα, που τελεί υπό την εποπτεία του γερμανικού Πανεπιστημίου, διεξάγεται κατόπιν αδείας της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος "EGELADOS".

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχουν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ άλλων, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός του πολυεθνικού αυτού προγράμματος είναι η διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην ιδιαιτέρως σεισμογενή Ανατολική Μεσόγειο, φαινόμενο που ευλόγως απασχολεί σοβαρά τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, στο ωκεανογραφικό "ΑΙΓΑΙΟ" επιβαίνουν ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία καθώς και επιστήμονες από τη Βενεζουέλα. Σημειώνεται ότι οι επιβαίνοντες του ωκεανογραφικού σκάφους συμμετέχουν με την ιδιότητα του επιστήμονα - ερευνητή και όχι του παρατηρητή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες στο Βόρειο Αιγαίο το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πεχλιβάν» πραγματοποίησε έρευνες, χωρίς, φυσικά, η Αγκυρα να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να τεθεί θέμα συμμετοχής Ελληνα επιστήμονα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org