Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματική λύση ο σοσιαλισμός

Κοινή ανακοίνωση 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ - ΕΕ

«Η Συνθήκη της Ρώμης για τη δημιουργία της ΕΟΚ ήταν μια συνειδητή, ταξική επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων και του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι εξελίξεις στην ΕΕ δικαιώνουν τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν ενάντια στις επιλογές της, που είπαν και λένε ΟΧΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που λένε ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα". Δικαιώνουν όλους όσοι σήμερα συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στην ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου, του διευθυντηρίου των μεγάλων νεοφιλελεύθερων και μιλιταριστικών δυνάμεων».

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται στην κοινή έκκληση 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ, η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη στο φύλλο του «Ρ» το περασμένο Σαββατοκύριακο 24-25 του Μάρτη.

Ακόμη σημειώνεται στην έκκληση: «Η αποστολή της ΕΕ είναι να ισχυροποιήσει το ευρωπαϊκό διεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων, μέσω της αφαίρεσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, διεύρυνσης της οικονομικής του δύναμης και πολιτικής επιρροής σε ευρωενωσιακό και κρατικό επίπεδο, της εκμετάλλευσης νέων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αυτή η πορεία οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στην επέκταση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης».

Παρακάτω τα κόμματα αφού αναφέρονται στα στοιχεία που συνθέτουν την ολοένα και πιο αυταρχική, αντιδραστική πορεία της ΕΕ και στην καθολική επίθεση του ιμπεριαλισμού, υπογραμμίζουν ότι αυτή «βρίσκεται αντιμέτωπη με ελπιδοφόρους αγώνες των λαών, τους οποίους και χαιρετίζουμε». Και καταλήγουν τονίζοντας: «Τα κόμματά μας θα ενισχύσουν τη συνεργασία και κοινή δράση τους και θα συμβάλουν ενεργά στην ενδυνάμωση των οργανώσεων και των αγώνων της εργατικής τάξης και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για την αντίσταση, αμφισβήτηση και αντιπάλεμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του μιλιταρισμού, για την απόρριψη του "ευρωσυντάγματος".

Απευθύνουμε προσκλητήριο για την προώθηση εναλλακτικής λύσης, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, υπογραμμίζοντας πως ο σοσιαλισμός αποτελεί την πραγματική εναλλακτική λύση για τους λαούς της Ευρώπης».

Το κείμενο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:

Εργατικό Κόμμα Βελγίου

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας- Μοραβίας (Τσεχία)

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

Κόμμα Κομμουνιστών Καταλονίας

ΑΚΕΛ (Κύπρος)

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org