Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ «ΑΥΡΙΟ»

ΣΚΟΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Οταν επί των ημερών Κλίντον είχε αρχίσει μια διαδικασία αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων Ιστορίας (...) ήταν η κ. Τσένεϊ, η σύζυγος του σημερινού αντιπροέδρου που ξεσήκωσε καμπάνια υπέρ της "παραδοσιακής αφήγησης της ιστορίας" (...) ένα άρθρο έγινε σάλπισμα αγώνα κατά των νέων βιβλίων ιστορίας (...) η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου απέσυρε τα νέα βιβλία. Και η κ. Τσένεϊ είχε τη χαρά να πολτοποιήσει με προσωπική φροντίδα ένα από αυτά» (ο Παύλος Τσίμας στα «ΝΕΑ» - το δεύτερο ανάλογο υπογράφεται από τον Τ. Μίχα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «Είναι γνωστή η α-συνέχεια των πραγμάτων. Πράγμα που μου υπενθύμισε ο αναγνώστης κύριος Δ.Γκ. με το παλιό εκείνο αντάρτικο τραγούδι, ύμνο στην α-συνέχεια του έθνους: "με χίλια ονόματα μια χάρη/ ακρίτας είτε αρματολός/ αντάρτης, κλέφτης παλικάρι / πάντα είναι ο ίδιος ο λαός". (Α, ρε εθνικιστές και οι ΕΑΜίτες!). Ευχαριστώ και με το συμπάθειο που επανήλθα, "συγνώμη για την άμυνα" που λέει κι ο ποιητής - μην τα σκαλίζουμε» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΠΑΣΤΑ! «Κυριαρχούν η ελαφρότητα και οι δογματικές "σχηματοποιήσεις", χωρίς να υπάρχει διάθεση να πάμε στην ουσία των πραγμάτων. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την οικονομία και την πολιτική» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; «Αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες είναι το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση. Και δεν το μονοπωλεί φιλολογικά. Το μονοπωλεί πολιτικά (...) πουθενά δεν άκουσα σε παρέες και συντροφιές τις λέξεις "Τσιτουρίδης", "Αγάπιος", "Ακρόπολις", "Πρινιωτάκης", "μίζες". Ακουσα όμως επανειλημμένα τις λέξεις "βιβλίο", "Ιστορία", "Σμύρνη", "Οθωμανοί", "Γενοκτονία" (...) δε θα σταματήσει εύκολα ο θόρυβος γι' αυτή την ιστορία» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ