Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ψήφος υπέρ του ... «σφρίγους της αμερικανικής δημοκρατίας»!

Στις 14 του Φλεβάρη στο Στρασβούργο ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας της ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που εξέτασε την «εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών, από τη CIA, για τη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων». Το Σώμα υπερψήφισε την έκθεση του επικεφαλής της Επιτροπής, Κλαούντιο Φάβα (382 ψήφοι υπέρ, 256 κατά και 74 αποχές, μεταξύ των οποίων και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ).

Το τελικό κείμενο, μετά από συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, δέχτηκε τροποποιήσεις, προκειμένου να γίνει «φιλικότερο» προς τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατατέθηκαν 270 τροπολογίες, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν είναι ενάντια στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», όπως αυτή διεξάγεται στα πλαίσια της ευρωενωσιακής και αμερικανικής πολιτικής, καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες.

Ετσι, το Ευρωκοινοβούλιο έφτασε να «τονίζει ότι ολόκληρο το έργο της προσωρινής επιτροπής (σ.σ.: που συνέταξε την Εκθεση) έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη σαφών και με συγκεκριμένους στόχους μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα οποία θα είναι κοινώς αποδεκτά και σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο».

Παρακάτω «αναγνωρίζει ότι ορισμένες πληροφορίες στην έκθεση της προσωρινής επιτροπής, περιλαμβανομένης της ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA, προέρχονται από επίσημες ή ανεπίσημες αμερικανικές πηγές που αποδεικνύουν το σφρίγος και την αυτοαστυνόμευση που ενυπάρχουν στην αμερικανική δημοκρατία».

Τι ακούμε!

Και φυσικά «καλεί τα κράτη- μέλη που δεν το έχουν ήδη πράξει, να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την κύρωση της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ του 2003 σχετικά με τις εκδόσεις, λαμβάνοντας παράλληλα επαρκή μέτρα για την αποφυγή λανθασμένης ερμηνείας του άρθρου 12 της συμφωνίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι το πεδίο εφαρμογής της δε θα υπερβαίνει τις επίσημες εκδόσεις και δε θα νομιμοποιεί τις κατ' εξαίρεση παραδόσεις».

Το τελικό κείμενο, λοιπόν, «στρογγύλεψε» τόσο που ως και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το υπερψήφισαν. Τούτο φυσικά διόλου δεν προβλημάτισε διάφορους ευρωενωσιολάγνους, π.χ., την «Αυγή», η οποία έσπευσε να χύσει και πάλι την αντιΚΚΕ χολή της, επειδή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ

Θυμίζουμε τα όσα δήλωνε τότε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οτι «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία, γιατί θεωρούν υποκριτική τη στάση του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία άλλωστε είχαν την κυβερνητική εξουσία, συντάχτηκαν και συντάσσονται με την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ και συμφώνησαν με όλες αυτές τις ενέργειες.

Σήμερα, και κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής από τις αποκαλύψεις, προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπέρμαχοι μεν της "τρομοκρατικής πολιτικής", ως προστάτες δε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασώσουν τη "χαμένη τιμή" της ΕΕ. Διαφωνούμε ριζικά και δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία αυταπατών στους λαούς για το χαρακτήρα της πολιτικής "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας". Αποτελεί το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών για να οικοδομήσουν έναν γιγάντιο μηχανισμό καταστολής σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχει ως πραγματικό στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας τους και το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων και αντιστάσεων».

Ο Θ. Παφίλης υπενθύμιζε ότι «την ίδια χρονική περίοδο που το Ευρωκοινοβούλιο κόπτεται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρη την ΕΕ προωθούνται αυταρχικοί νόμοι χτυπήματος του κινήματος και περιορισμού των διαδηλώσεων. Προωθείται φακέλωμα των πάντων και υπογραφή νέων συμφωνιών με τις ΗΠΑ».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ