Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανεργία και πραγματικότητα

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται περιχαρής ότι η ανεργία τα τρία τελευταία χρόνια σημείωσε πτώση κατά 3%, όμως τα πραγματικά στοιχεία τη διαψεύδουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία έρευνας, που πραγματοποίησε το ΤΕΕ για την ανεργία των μηχανικών. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία, ως ποσοστό επί του συνόλου των μηχανικών, τριπλασιάστηκε (4,5%, έναντι 1,6% το 2003), ενώ αυξήθηκαν κατά 50% όσοι δεν απασχολούνται σε αντικείμενο της ειδικότητας την οποία σπούδασαν (30,7%, έναντι 19,8% το 2003). Η ραγδαία, μάλιστα, επιδείνωση του δείκτη ανεργίας τροφοδοτήθηκε κυρίως από όσους απέκτησαν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 2001, καθώς σ' αυτούς το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 13,7%, ενώ ακολουθούν οι μεταλλειολόγοι (11,3%), οι χημικοί μηχανικοί (10,2%) και οι πτυχιούχοι νέων ειδικοτήτων (9,1%).

Τη ζοφερή αυτή κατάσταση συμπληρώνουν και τα εξής: Το 29,3% των εργαζόμενων μηχανικών δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το 16,5% όσων εργάζονται αναγκάζονται να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με δεύτερη δουλιά, ενώ το 61% των μηχανικών που εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλουν τις εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα (ΤΣΜΕΔΕ) χωρίς συμμετοχή σ' αυτές του εργοδότη!

Η ανεργία, λοιπόν, η ετεροαπασχόληση και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά - χάρη στην πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - μαστίζουν πλέον και κλάδους που κάποτε θεωρούνταν «σίγουροι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ