Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικών απειλών συνέχεια

Συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων και Κατοχικών πολιτικών εναντίον της Κύπρου, λόγω της απόφασής της να ερευνήσει στις νότιες θάλασσές της για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Από την πλευρά της η Λευκωσία καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τη νομιμότητα, όπως ζητά απ' όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για την επανένωση της νήσου.

Κατ' αρχάς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτήρισε το εγχείρημα εντοπισμού πετρελαίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προβοκάτσια που εγκυμονεί κινδύνους, αφού τάχα εκδηλώνεται πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα εμφανίστηκε «σίγουρος ότι η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οι μεσογειακές χώρες έχουν αντιληφθεί τι είδους προβοκάτσια είναι αυτή και τι κινδύνους εγκυμονεί».

Επισήμανε μάλιστα ότι «τη στιγμή που ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και αλληλεγγύη, τα βήματα αυτά των Ελληνοκυπρίων πλήττουν το κλίμα αυτό». Επαναλαμβάνοντας δε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, ο Τούρκος αναρωτήθηκε: «Αν το εκπροσωπούν, τότε γιατί δεν έχουν αστυνομικούς και υπαλλήλους στην Κερύνεια;». Αποσιώπησε, βέβαια, το γεγονός ότι τόσο η Κερύνεια όσο και το 40% της νήσου τελούν υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στο ίδιο κλίμα ο γηραιός κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε την Τουρκία να αποστείλει το ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, και με το στόλο της να εκδιώξει πλοία άλλων κρατών, που θα βρίσκονται στην περιοχή. Κάλεσε επίσης την Αγκυρα «να δείξει έμπρακτα την αντίδρασή της και να μην περιοριστεί σε λόγια και διαμαρτυρίες».

Για τα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, είπε ότι «δεν απαντούμε ούτε στις απειλές ούτε στους εκβιασμούς του κ. Γκιουλ. Δεν ωφελεί οποιαδήποτε απάντηση». Πρόσθεσε ότι είναι μάταιη η απάντηση στον εκπρόσωπο μιας χώρας που αρνείται να συμφιλιωθεί με τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και που πιστεύει ότι όλοι και όλα οφείλουν να υποτάσσονται στην τουρκική αυθαιρεσία.

Για τις ελληνοκυπριακές σχέσεις δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα. Διέψευσε πληροφορίες περί διαφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πολλά αβάσιμα εγγράφησαν, πολλά ανυπόστατα ελέχθησαν, πολλά αναληθή διαδόθηκαν».

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Βήμα», ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει 100% δίκιο στο θέμα των πετρελαίων και η Τουρκία 100% άδικο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ανέφερε τα αυτονόητα, αυτά ακριβώς που λέει και η ελληνική κυβέρνηση, αυτά ακριβώς που αναγνωρίζει και η διεθνής κοινότητα, αυτά που μόνο η Τουρκία αρνείται για να ξεχωρίζει ως χώρα που εχθρεύεται το λογικό και το δίκαιο».

Οσον αφορά δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο, ότι το θέμα των πετρελαίων θα μπορούσε να υποβοηθήσει τη λύση του Κυπριακού, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο χρόνος λύσης του Κυπριακού εξαρτάται απόλυτα από την τουρκική πλευρά και, με δεδομένο ότι η εξόρυξη πετρελαίων και η συνεκμετάλλευση θα πραγματοποιηθούν σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι τότε υπάρχει αρκετός και ικανός χρόνος για επίλυση του Κυπριακού».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, «οφείλει και η τουρκική πλευρά να συνεργαστεί, αλλά και όλοι οι άλλοι, όσοι έμμεσα ή άμεσα ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θα πρέπει να πείσουν την τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για μια λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ