Την εκλογολογία υποδαυλίζει «υπογείως» η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πετύχει ένα διπλό στόχο: Από τη μια να αποπροσανατολίσει και να διευκολύνει την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή το νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη στιγμή που εκτιμά ότι τη συμφέρει.
Αν και επίσημα η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδοκιμάζει την εκλογολογία, ωστόσο την ίδια στιγμή αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ οι υπουργοί και βουλευτές προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στους επόμενους μήνες. Η σκόπιμα ασαφής πρωθυπουργική δήλωση ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», έχει ενισχύσει τις εκτιμήσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για κάλπες τους επόμενους μήνες, αν και στις δημόσιες δηλώσεις τους «συμμορφώνονται» με την επίσημη γραμμή. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι χτες από το Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των πρόωρων εκλογών. «Εμείς δουλεύουμε με χρονικό ορίζοντα την τετραετία και τίποτε δεν πρόκειται να αναστείλει τους ζωντανούς και γρήγορους ρυθμούς, με τους οποίους εφαρμόζεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι η εκλογολογία «δε βοηθάει την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Αντιθέτως, δημιουργεί προβλήματα. Οι εκλογές - όπως είπε ο πρόεδρος - θα γίνουν στην ώρα τους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε χτες να επαναλάβει τη θέση του Κ. Καραμανλή ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», προσπερνώντας πως το κλίμα εκλογολογίας πυροδοτήθηκε το Σαββατοκύριακο από ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι εκλογολογία είναι «ορατή διά γυμνού οφθαλμού», αλλά συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές δεν είναι ορατές, τουλάχιστον ακόμα». Σε ερώτηση σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης όσον αφορά τις επόμενες «μεταρρυθμίσεις» μετά την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου -πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια» αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσει.
Μεγαλόψυχος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δε θα εκμεταλλευτεί τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ! «Δε θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η ΝΔ είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και το ότι ο κ. Καραμανλής είναι πιο μπροστά από τον κ. Παπανδρέου. Η στάση μας είναι υπεύθυνη και υπεύθυνη στάση σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δουλιά να κάνει, είναι ισχυρή και δεν έχει προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά στον «Αλφα 9,89».
Βέβαιος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», την πρώτη του συνέντευξη μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του.
«Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές. Τις εκλογές τις έχει ήδη κερδίσει. Ετσι όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, και έτσι θα είναι μέχρι τις εκλογές, αποκλείεται να κερδίσει» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου δε θα παύσουν να τον απασχολούν, «και όσο ο Θεός με κρατά όρθιο θα έχω γνώμη και θα την εκφράζω».
Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να κάνει εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας και αυτή η θέση της είναι σωστή», αλλά ο ίδιος δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας «απρόοπτων γεγονότων». Πάντως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ότι «η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές» και συμπλήρωσε: «Είναι δυστυχώς η εκλογική μας νίκη βέβαιη και όταν λέω "δυστυχώς" το εννοώ... Δεν κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι βαρύ πρόβλημα της χώρας, ότι η ΝΔ με τις αδυναμίες της έχει σίγουρη την επόμενη εκλογή. Χωρίς αυτό η κυβέρνηση ασφαλώς θα ήταν καλύτερη». Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Παιδεία, δηλώνει πως θα ήθελε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πιο γενναία, αφού ο νόμος - πλαίσιο «δεν είναι πλήρης», ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζει πως πρέπει να είναι ευρεία.
Ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, αφού κατά βάθος συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία και η εξωτερική πολιτική, αλλά «τα καταφέρνουμε για κομματικές αντιδικίες και φανατισμούς να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν» η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα διαμορφώνεται στο 2,8% υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 36,7%, το ΠΑΣΟΚ 33,9%, το ΚΚΕ 5,8%, ο ΣΥΝ 2,8% και ο ΛΑΟΣ 2,7%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 15,7%.