Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στην «αντεπίθεση» η Αγκυρα

Αξιώνει συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ, ως αντάλλαγμα για τη «συμμόρφωση» στις «μεταρρυθμίσεις»

Συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ, ως αντάλλαγμα για την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» που υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες ζητά η Τουρκία, ενθαρρημένη από τη μέχρι τώρα στήριξη των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Δεν είναι δυνατό να ζητάει η ΕΕ κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και να μη δίνει οποιαδήποτε ημερομηνία για την ένταξή μας», είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Μιλώντας σε οικονομικό σεμινάριο στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αν η ΕΕ περιμένει κάποια ημερομηνία, ιδίως στα θέματα της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε θα πρέπει να καθοριστεί και η ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας».

Ο κ. Μπαμπατζάν σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία και τόνισε ότι ο προγραμματισμός θα είναι ανάλογος. Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η ΕΕ νωρίτερα επέμενε στο θέμα της «δυνατότητας απορρόφησης» της Τουρκίας. «Είδαν όμως ότι δε λειτουργεί και το μετονόμασαν "δυνατότητα ενσωμάτωσης"», είπε. «Φαίνεται ότι η Τουρκία θα είναι πιο προετοιμασμένη για την ΕΕ από ό,τι η Ενωση για την Τουρκία», τόνισε επίσης ο κ. Μπαμπατζάν. «Από εδώ και στο εξής οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι πολιτικές», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι «Πρέπει να γίνουν αντιληπτά τα αμοιβαία κοινά συμφέροντα από την κάθε πλευρά».

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η Βρετανία απέρριψε αίτημα του κατοχικού καθεστώτος για απευθείας πτήσεις με τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι το Λονδίνο αποφάνθηκε πως το αίτημα για απευθείας πτήσεις με τα Κατεχόμενα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από νομικής άποψης.

Γι' αυτό το λόγο, οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους αποτάθηκαν σε γνωστό νομικό οίκο της Βρετανίας για την έναρξη νομικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ