Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνδικαλιστές διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, και μάλιστα ευρωπαϊκού επιπέδου, παρουσιάζεται σε όλο του το μεγαλείο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στελέχη της αγοράστριας πολυεθνικής εταιρείας «Tyssen Krupp» των ναυπηγείων είναι, ταυτόχρονα, και συνδικαλιστές της IG Metal (Γερμανική Ομοσπονδία Μετάλλου) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μετάλλου (IMT). Χτες 3 στελέχη της «Τyssen» επισκέφτηκαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) για να ζητήσουν μεγαλύτερη βοήθεια ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ναυπηγείου. Επίσκεψη, που προμηνύει την επιβολή νέων αντεργατικών σχεδίων σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου. Συγκεκριμένα, ζήτησαν καλύτερη συνεργασία με το εργοστασιακό σωματείο και το εργασιακό συμβούλιο του ναυπηγείου.

Οι τρεις ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ναυπηγείου Ρέινχαντ Κούλμαν, πρώην γενικός γραμματέας της IMT, ο Thomas Schlenz πρόεδρος του ομίλου της «Τyssen» και μέλος της IG Metal και ο Peter Scherver σημερινός γραμματέας της IMT μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Tyssen». Ολοι τους, δηλαδή, θήτευσαν και θητεύουν στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, διατηρώντας απροκάλυπτα και το πόστο τους σαν στελέχη πολυεθνικής επιχείρησης! Να σημειωθεί ότι η «Tyssen» έχει στον όμιλό της 800 εταιρείες. Οπως αφέθηκε να εννοηθεί στη διάρκεια της συνάντησης, τα επόμενα χρόνια η πολυεθνική θα δει την πορεία της και αν εκτιμήσει ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σαν επιχείρηση δεν είναι ανταγωνιστική θα την «ξεφορτωθεί»...

Απορίες...

Οι «αρχιερείς» της ιδιωτικοποίησης και οι «ψάλτες» της «απελευθέρωσης» των αγορών διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους για τις επιχειρήσεις «τους» και ανακαλύπτουν τους ...ιδιώτες. Ο λόγος για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ δηλώνει ότι «στηρίζει πλήρως» τις θέσεις του Π. Βουρλούμη στην κόντρα του με την ΕΕΤΤ για την κάτω του κόστους χρήση των υποδομών του ΟΤΕ από τους ιδιώτες παρόχους. Φτάνει ακόμα να πει ότι «αν» ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ, τότε οι υποδομές θα ελέγχονται από τους ...ιδιώτες. Προειδοποιούν επίσης για «αφελληνισμό» των τηλεπικοινωνιών και αναρωτιούνται «σε ποιον ανήκουν οι υποδομές του ΟΤΕ; Σε ποιον ανήκει τελικά ο ΟΤΕ;».

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητά από την κυβέρνηση «τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ ΑΕ» και μέσα από αυτό το πρίσμα μιλά για «αδιανόητη» καθυστέρηση στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων, για μειωμένους δείκτες ετοιμότητας μπροστά στο ενδεχόμενο μπλακ άουτ, για «παιχνίδι συμφερόντων» γύρω από αυτόν τον κίνδυνο και χαρακτηρίζει πρόκληση την επιδότηση των ιδιωτών για νέες μονάδες.

... και απαντήσεις

Θα έπρεπε να γνωρίζει η ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι το 67% του Οργανισμού και των υποδομών του ανήκει ήδη σε ιδιώτες μετόχους. Εξάλλου, η ίδια συνέπραξε ενεργά σ' αυτό με αποτέλεσμα υποδομές που φτιάχτηκαν από το λαό να εξυπηρετούν τώρα αυστηρά επιχειρηματικά και όχι λαϊκά συμφέροντα.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μπερδεύει ασύστολα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της επιχείρησης και το ...σεβασμό στους καταναλωτές, ζητώντας τελικά ...«υγιή» ανταγωνισμό και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνδικαλιστές-«μάνατζερ» καλό θα είναι να ξεχωρίσουν τις έννοιες του δημόσιου συμφέροντος και του επιχειρηματικού συμφέροντος, που πρωτίστως υπηρετούν. Το δίλημμα δεν είναι ΔΕΗ ή ιδιώτες, ΟΤΕ ή ιδιώτες. Είναι, ιδιώτες ή λαϊκό συμφέρον;

Το συμφέρον της πλειοψηφίας

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί μειοψηφιών, για άλλη μια φορά ήταν πολλές χιλιάδες αυτοί που διαδήλωσαν προχτές στο κέντρο της Αθήνας, καταδικάζοντας το νόμο που απαιτεί το κεφάλαιο για την Ανώτατη Παιδεία. Το μήνυμα που έστειλε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο έχει πολλές προεκτάσεις. Ηταν ανάκρουσμα απόρριψης του αντιδραστικού νόμου, ήταν πρόταγμα των πραγματικών αναγκών του λαού και της νεολαίας, ήταν υπόσχεση συνέχειας και ενδυνάμωσης αυτού του δίκαιου και απόλυτα αναγκαίου αγώνα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει απογοήτευση στους φοιτητές και τους σπουδαστές για τα αποτελέσματα του αγώνα τους, «ξεμπερδεύοντας» μέσα σε μια βδομάδα και με το άρθρο 16 και με το νόμο - πλαίσιο, έφερε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Τους πείσμωσε ακόμα πιο πολύ, τους «έβγαλε στο δρόμο πιο μαζικά», τους γέμισε συνθήματα - αιτήματα: «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές»! «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»! Ενωσαν έτσι, για άλλη μια φορά τα βήματά τους με μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, ένωσαν τις φωνές και τις γροθιές τους.

Ετσι, οι προσπάθειες των γνωστών μηχανισμών του κεφαλαίου, άλλαξαν μορφή και επιχείρησαν να εξαφανίσουν τις κινητοποιήσεις κάτω από τους καπνούς των μολότοφ και των χημικών των προσχεδιασμένων κατά του κινήματος επεισοδίων. Από τους μηχανισμούς... Ομως και αυτή η μέθοδός τους είναι γνωστή, πολυπαιγμένη και κάθε φορά πέφτει στο κενό. Και αυτό που κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι θα είναι το κύκνειο άσμα του κινήματος, φάνηκε ότι είναι μια νέα αρχή, που θα έχει συνέχεια, ελπιδοφόρα δυναμική, μέσα κι έξω από τις σχολές, τα σχολεία, τους χώρους δουλιάς.

Γιατί, ανεξάρτητα με το πόσες χιλιάδες κατέβηκαν προχτές στο δρόμο, ανεξάρτητα με το πόσους ψήφους παίρνουν τα αγωνιστικά πλαίσια στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, αυτοί που πραγματικά θίγονται από το νόμο - πλαίσιο και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση είναι πολύ περισσότεροι. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι χτύπημα καίριο στα συμφέροντα του λαού όταν οι επιχειρήσεις υπαγορεύουν προγράμματα σπουδών και έρευνας με γνώμονα την αύξηση των κερδών τους, όταν τα δημόσια πανεπιστήμια κάνουν «μπίζνες» στις πλάτες του και από κοινού σχεδιάζουν πόσο περισσότερο θα τον εκμεταλλεύονται. Είναι αντίθετο στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού να καλούνται οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά τις σπουδές των παιδιών τους, ενώ πρώτα και κύρια τα συμφέροντα του λαού πλήττονται όταν μέσα στους κατεξοχήν χώρους της έρευνας και της επιστήμης θα τσακίζεται στην ουσία της η ελεύθερη έκφραση, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η συνδικαλιστική δράση, θα βγαίνουν επιστήμονες «ειδικευμένοι» - ο καθένας από το δικό του τομέα - στην ένταση της εκμετάλλευσης του εργάτη.

Οσοι υπερασπίζονται όλη αυτή τη σαπίλα - είτε με την καταστολή, είτε με τη συκοφάντηση - είναι μόλις μια χούφτα σε σχέση με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, που έχουν κάθε συμφέρον να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, να βάλουν φραγμό στις αναδιαρθρώσεις, να επιβάλουν το δικό τους δίκιο στην Παιδεία και την Κοινωνία. Γι' αυτό και αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να έχει δυναμική συνέχεια.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Πλήρης εξευτελισμός

Το ξέρετε ότι εν έτει 2007, υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να ξεροσταλιάζουν στο Αστυνομικό Τμήμα από τις δύο τα ξημερώματα, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν ταυτότητα; Ε, λοιπόν, κι αυτό το έχουν καταφέρει οι εγκέφαλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εδώ και μήνες, τουλάχιστον τις Παρασκευές, στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου λίγο μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η κατάρτιση της λίστας για 10 - 12 μαθητές που θα εξυπηρετηθούν το Σάββατο το πρωί.

Αναγνώστρια της εφημερίδας, μας εξηγεί ότι έχοντας ακούσει τις σχετικές φήμες, πήγε στο Τμήμα τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 4.30 και μόλις που πρόλαβε να εξυπηρετηθεί εκείνη τη μέρα.

Ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά, είναι οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την έκδοση ταυτοτήτων. Η διαδικασία προβλέπει ότι όλες οι γραφειοκρατικές ενέργειες, από την κατάθεση των σχετικών παραστατικών μέχρι την καταχώριση των διαφόρων στοιχείων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (το πασίγνωστο πλέον ηλεκτρονικό φακέλωμα) και την έκδοση της ταυτότητας, γίνονται με μία και μόνο επίσκεψη των ενδιαφερομένων στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τι σκέφτεται, άραγε, ο πολυπράγμων Πολύδωρας γι' αυτόν τον ιδιότυπο εξευτελισμό και ταλαιπωρία των πολιτών;

Κουκουλοφορικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, που στα σοβαρά πιστεύει πως τα προχτεσινά επεισόδια με τους γνωστούς κουκουλοφόρους δεν ήταν προσχεδιασμένα;

Αδύνατον να υπάρχει κανένας τόσο πολύ αφελής. Υπάρχει πλέον πείρα πολλών χρόνων και διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...

Πάντως, τα διάφορα ΜΜΕ σαν έτοιμα από παλιά δεν έχασαν ευκαιρία για απ' ευθείας συνδέσεις και λεπτομερείς (;) περιγραφές. Κι αυτό τυχαίο θα ήταν...

Αν νομίζουν (μεν - δε) ότι με κάτι τέτοια θα κάμψουν το λαϊκό κίνημα πρέπει να θυμηθούν πως το ξαναδοκίμασαν...

ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και στα πανεπιστήμια έριξε σύνθημα ο πρωθυπουργός και το πήραν τα βαποράκια στα ΜΜΕ σχοινί κορδόνι και το αναπαράγουν.

Μα ανταγωνιστικότητα και πανεπιστήμια είναι έννοιες αντίθετες.΄Η θα κοιτάς τα κέρδη, ή τη μόρφωση και την έρευνα...

Οχι πως δεν το ξέρουν όλοι αυτό, αλλά επειδή το ξέρουν γι' αυτό και το αναπαράγουν.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, λέει, διατυπώθηκαν γκρίνιες για έλλειψη θέσεων για την Παιδεία. Λάθος μεγάλο. Θέσεις υπάρχουν πολλές αλλά δεν υπάρχουν θέσεις διαφορετικές από τις κυβερνητικές.

Οι όποιες γκρίνιες είναι περιττές, αφού οι θέσεις βγαίνουν ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος άλλα συμφέροντα να υπηρετείς και άλλες θέσεις να υποστηρίζεις.

Να μη στεναχωριούνται στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το δράμα της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ψάχνει για το διαφορετικό και όλο στα ίδια μένει...

ΤΗ ΜΙΑ «ήπια αναπροσαρμογή» μετά την άλλη φέρνει η κυβέρνηση...

Προχτές ήταν η σειρά ανακοίνωσης των καινούριων αντικειμενικών αξιών και ιδιαίτερα ήπια ανακοινώθηκε άλλη μια φορολογική επιδρομή σε όσους διανοηθούν να ονειρευτούν ένα σπίτι να βάλουν την οικογένειά τους...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ελευθερία» και αντίσταση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον τελευταίο καιρό, γίνονται κάποιες δίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες αφορούν εγκλήματα που διέπραξαν οι στρατιώτες τους στην κατοχή του Ιράκ. Πρόκειται για μια πάγια τακτική: Προκειμένου να εδραιωθούν, ειδικά τον πρώτο καιρό, ωθούν τους στρατιώτες τους στην αγριότητα και στη συνέχεια, για να διορθώσουν την προς τα έξω μαρτυρία και, επίσης, να εξασφαλίσουν άλλοθι για να συνεχίσουν το έγκλημα, συλλαμβάνουν κάποιους και τους δικάζουν. Πάντως, ακόμα και έτσι, αυτά που αποκαλύπτονται σ' αυτές τις δίκες είναι πολύ ενδεικτικά για το ποιόν εκείνων που θα επέβαλαν «δημοκρατία και ελευθερία». Για παράδειγμα, είναι η περίπτωση του λοχία Π. Κορτές από την Καλιφόρνια, που απέφυγε τη θανατική ποινή, καθώς συμφώνησε με τους στρατιωτικούς εισαγγελείς να παραδεχτεί την ενοχή του και να καταθέσει εναντίον των άλλων τριών στρατιωτών, που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση. Στη διάρκεια της δίκης, ο Κορτές ομολόγησε ότι μαζί με τους άλλους στρατιώτες, αφού κατανάλωσαν ποσότητα ουίσκι και έπαιξαν χαρτιά, σχεδίασαν να εισβάλουν στο σπίτι μιας οικογένειας στη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, το Μάρτη του 2006. Μόλις εισέβαλαν στο σπίτι, ο Γκριν, που θεωρείται επικεφαλής τους, πήρε τη μητέρα, τον πατέρα και τη μικρή αδελφή μιας 14χρονης και τους έκλεισε στο υπνοδωμάτιο. Την ώρα εκείνη, ο Κορτές και ο Μπάρκερ οδήγησαν την 14χρονη στο καθιστικό, όπου τη βίασαν. Ο Κορτές κατέθεσε ότι ο Γκριν, που κρατείται σε φυλακή του Κεντάκι, πυροβόλησε τους συγγενείς της 14χρονης και στη συνέχεια τη βίασε... Και ύστερα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.) ονομάζουν την ιρακινή αντίσταση «τρομοκρατία»...

Παράλογη ... λογική

Είναι τέτοιο πλέον το σάπισμα του εγκληματικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που η λογική του φέρνει, εκτός από την καταστροφή, και τον παραλογισμό. Για παράδειγμα, ξέρουμε όλοι πως το Ιράκ έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά οι δεκαετίες πολέμου, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κυρώσεων, ληστρικής δράσης των κατοχικών δυνάμεων προκάλεσαν τέτοιες ελλείψεις, που τώρα χρειάζεται να κάνει εισαγωγές βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης, επειδή οι εποχές είναι ιδιαίτερα άγριες, μπαίνει σε εφαρμογή συμφωνία της δοτής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα καύσιμα θα πωλούνται πλέον κατά 15% ακριβότερα. Ετσι είναι, φτιάχνεις ένα φαγητό στο σπίτι σου με υλικά από τον κήπο σου, σου το τρώνε οι ληστές και μετά σου ζητάνε να πληρώσεις... γιατί κουράστηκαν τρώγοντας...

Υποκατάσταση της πρόληψης...

«Εκστρατεία ενημέρωσης Εμβολιασμού», ονομάζει η φαρμακευτική εταιρεία Wyeth Hellas τις τριήμερες εκδηλώσεις (23, 24 και 25 Φλεβάρη 2007) που οργανώνει στο εμπορικό κέντρο του Mall. «Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, το οποίο θα θυμίζει παιδικό δωμάτιο, οι γονείς θα ενημερώνονται με επιστημονικά βίντεο, έντυπα και touch screens, για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και την αξία του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Wyeth Hellas.

Ο εμβολιασμός και η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού γι' αυτόν αποτελούν στοιχεία ενός δικτύου πρόληψης που μπορεί να διασφαλιστεί και να λειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο ενός δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για τους κατοίκους. Μέσα από τον έλεγχο αυτής της οργανωμένης δραστηριότητας θα εντοπίζονται - και θα ευαισθητοποιούνται - οι κατηγορίες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν δωρεάν απ' το κράτος...

Τέτοιες, λοιπόν, εκστρατείες πέρα από καρικατούρα αυτής καθεαυτής της πρόληψης προϊδεάζουν ότι όταν γενικευτεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας τότε και όλες οι υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας - ίσως - να πωλούνται απ' τα κάθε τύπου Mall και σούπερ - μάρκετς και δε θα χρειάζονται πια Κέντρα Υγείας ή Κέντρα Παιδιού και Οικογένειας.

... και μετάθεση της ευθύνης

Κι έπειτα τέτοιες εκστρατείες πέρα απ' τον περιορισμένο χαρακτήρα στοχεύουν σε επικοινωνιακή - διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - προβολή στα πλαίσια της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επίσης, η ευαισθητοποίηση που επιτυγχάνεται οδηγεί στην ανάληψη της ευθύνης απ' τους γονείς και όχι απ' την πολιτεία, όπως είναι η υποχρέωσή της. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύει και το σύνθημα της εταιρείας για τον εμβολιασμό: «Εμβολιάζω το παιδί μου. Πράξη ευθύνης και αγάπης» γράφει στο site της.

Και «αποστολή της Wyeth είναι να προσφέρει στον κόσμο φαρμακευτικά προϊόντα (σ.σ. μεταξύ των οποίων και εμβόλια) και προϊόντα φροντίδας της υγείας, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και διασφαλίζουν την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου» αναφέρεται στο site της εταιρείας.

Κι αν το κίνητρο της εταιρείας είναι αυτό που περιγράφεται τότε ποιο είναι το κίνητρο του υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Unicef, που έθεσαν τις εκδηλώσεις του υπό την αιγίδα τους; Η γύμνια στην πρόληψη δεν πρόκειται να καλυφθεί με τέτοιες σκόρπιες εκστρατείες ή με τις προσφορές 10.000 εμβολίων όπως έκανε η Wyeth. Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική τότε και η κατάσταση δε θα αλλάξει και τα παιδιά δε θα εμβολιάζονται ή θα εμβολιάζονται πλημμελώς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σύνοδος νέων ανατροπών

Η σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε άλλο ένα βαγόνι στο τρένο των αντεργατικών μέτρων που έχει τροχιοδρομήσει η Ευρωένωση και αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα στις ράγες της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Και σε αυτή τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε ο ενεργός ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των υπόλοιπων εθνικών κυβερνήσεων, στην υιοθέτηση και προώθηση παραπέρα των αντιδραστικών επιλογών. Η ενίσχυση στην αγορά εργασίας της λεγόμενης φλεξικιούριτι (ευελφάλεια) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια να σαρωθούν και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι της ΕΕ να παραδοθούν «γυμνοί» στους νόμους της αγοράς και στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, με την απειλή της «γήρανσης του πληθυσμού» τα ευρωενωσιακά όργανα με σχέδιο προωθούν νέες ανατροπές και περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εννοείται ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν άμεσα και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Οι αναφορές στη χώρα μας, των δύο σχετικών εκθέσεων της Κομισιόν που ενέκριναν οι υπουργοί Απασχόλησης, είναι η απαραίτητη εκρηκτική ύλη, για να μπει μπουρλότο στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας. Οι διαπιστώσεις περί δήθεν υψηλών συνταξιοδοτικών δαπανών που κάνει η χώρα μας και πως είμαστε στις χώρες «υψηλού κινδύνου» σε σχέση με τα δημοσιονομικά, είναι η πιο έγκυρη ομολογία ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η «σταθεροποίηση» των συντάξεων στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η δήλωση, μάλιστα, του υπουργού Απασχόλησης ότι θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όλων των εποχών στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι θέλει η κυβέρνηση, τι επιδιώκει και τι σχεδιάζει μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η αναγγελία του ίδιου υπουργού, περί αξιοπρεπούς κατώτατης σύνταξης μετά το 2008, είναι τουλάχιστον πρόκληση. Γιατί όταν η κεντρική πολιτική τους αποδομεί και γκρεμίζει ένα ένα τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν ρίχνει στον Καιάδα όλη την εργατική τάξη, εργαζόμενους και συνταξιούχους, είναι προκλητικό τουλάχιστον να υπόσχεσαι κάποια ψίχουλα και να τα βαφτίζεις «αξιοπρέπεια».

Τα σήματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την οργάνωση και τη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Τα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη και η πανελλαδική απεργία στις 29 του ίδιου μήνα δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να οργανωθεί αυτή η πάλη. Η συμμετοχή και η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων είναι χρέος και καθήκον. Γιατί μόνο η αντίσταση και ο αγώνας μπορούν να σταθούν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ. Μόνο η εναντίωση στην πολιτική της πλουτοκρατίας, στα κόμματά της και στην ΕΕ και ο ταξικός πόλεμος ενάντια στον ευρωμονόδρομο, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της εξουσίας, μπορούν να βγάλουν τους εργάτες από το φαύλο και αντεργατικό κύκλο αυτής της πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ