Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ανολοκλήρωτα κέντρα με λίστες ασθενών

Πύλη στην εμπορευματοποίηση αποτελεί η πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την ανάληψη από τον ιδιωτικό τομέα των μεταμοσχεύσεων νεφρών και μυελού των οστών από ζώντες δότες

Σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση και στην αποστολή πολύτιμων μοσχευμάτων στο εξωτερικό οδηγούν τόσο η μη σχεδιασμένη ανάπτυξη των μεταμοσχευτικών κέντρων όσο και η πλημμελής στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό όσων λειτουργούν, ενώ στο άνοιγμα μιας πύλης για εμπορευματοποίηση των μεταμοσχεύσεων οδηγεί η πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για την ανάληψη από μεγάλα ιδιωτικά κέντρα των μεταμοσχεύσεων νεφρού και μυελού οστών από ζώντες δότες.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την αποδοχή ή όχι των προτάσεων του ΕΟΜ, όπως εξήγησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Οργανισμού Αλκης Κωστάκης, ο οποίος δικαιολόγησε την πρόταση λέγοντας ότι κάποιοι δωρητές νεφρού και μυελού των οστών θέλουν - για δικούς τους λόγους - οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, που πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτό. «Για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες το καθεστώς δεν αλλάζει και θα γίνονται μόνο σε δημόσια κέντρα» πρόσθεσε ο Αλκης Κωστάκης.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεταμοσχευτικά κέντρα νεφρού στην Αθήνα («Λαϊκό» και «Ευαγγελισμός») και από ένα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, τα οποία - κατά τον Αλκη Κωστάκη - μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Υπάρχει όμως υποχώρηση στα μεταμοσχευτικά κέντρα καρδιάς καθώς το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη δε λειτουργεί και έμεινε μόνο το «Ωνάσειο».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη για 150-200 μεταμοσχεύσεις ήπατος στην Ελλάδα, αλλά το 2005 έγιναν μόνο 34 κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Μονάδα στο Λαϊκό Νοσοκομείο - που άρχισε πριν τέσσερα χρόνια - δεν έχει ολοκληρωθεί. Για την ολοκλήρωσή της χρειάζονται 2,5 εκατ. ευρώ, όπως είπε χτες ο διοικητής του «Λαϊκού» Θ. Τόλλης. Και σε περίπτωση που δε δοθούν τα απαραίτητα χρήματα, η μονάδα θα μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Σοβαρή ανάσχεση στην εκτέλεση μεταμοσχεύσεων αποτελεί και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς σε κάθε εφημερία λείπει μία νοσηλεύτρια, όταν σε αυτές τις μονάδες πρέπει να υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες για κάθε 28-30 ασθενείς.

Μικρά, χαρακτήρισε ο Αλκης Κωστάκης, και τα βήματα στη δωρεά οργάνων.

  • Η αύξηση που παρουσιάζεται στην πτωματική μεταμόσχευση νεφρού ανάμεσα στα έτη 2001 και 2005 είναι 126%, ενώ στα έτη 2004 και 2005 είναι 44%.
  • Η μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2004 και κατά 350% σε σχέση με το 2001, ενώ μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δε γίνονται στη χώρα μας και τα πνευμονικά μοσχεύματα αποστέλλονται στο εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ