Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο των μεγάλων ανατροπών

Με προκλητική επιχειρηματολογία υπερασπίστηκε η κυβέρνηση το νομοθέτημά της. Δημαγωγία από το ΠΑΣΟΚ

Με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το λεγόμενο «μίνι Ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους κατήγγειλαν τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε να το παρουσιάσει ως νομοθέτημα που συμβάλλει μέχρι και στην ...καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών, ιδίως των νέων, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Οπως είπε, με τις ρυθμίσεις του νόμου «θα βρεθούν σε μια πολύ δυσάρεστη θέση και οι συντάξεις τους θα είναι πολύ πιο κάτω από αυτές που πραγματικά δικαιούνται και έχουν πληρώσει». Αναφορικά με τους νέους μηχανικούς, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τις εισφορές», ενώ ετοιμάζει και αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ «με κατευθυνόμενο αποτέλεσμα».

Στις ρυθμίσεις για την προληπτική ιατρική αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, λέγοντας ότι αποτελεί «ένα ακόμη χαράτσι», αφού οι ασφαλισμένοι «πληρώνουν ήδη τη μερίδα του λέοντος στις εξετάσεις». Οπως είπε, η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία διευρύνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στον εμβολιασμό, «περιορίζει το δικαίωμα στην υγεία, στην προληπτική ιατρική και στους ιατρικούς ελέγχους».

Στα άρθρα που αφορούν τον τομέα της αγροτικής οικονομίας στάθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Οπως είπε, με τις νέες ρυθμίσεις «στην κατηγορία των αγροτικών εργασιών κατατάσσονται και εργασίες όχι μόνο αυτές που γίνονται μέσα στο χωράφι, αλλά και αυτές που είναι το πρώτο στάδιο της μεταποίησης», με αποτέλεσμα «οι εργαζόμενοι δε θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, αλλά στον ΟΓΑ», άρα θα έχουμε «μείωση των συντάξεων». Επίσης πρόσθεσε ότι «οι βιομήχανοι της μεταποίησης, που απασχολούν εργάτες ως εποχιακούς, απαλλάσσονται των εργοδοτικών εισφορών».

Το άσπρο - μαύρο έκανε η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης περίσσεψε χτες η υποκρισία. Ενδεικτικά ήταν τα σημεία των τοποθετήσεων του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας. Ο Σάββας Τσιτουρίδης, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις που αφορούν την προληπτική ιατρική, υποστήριξε ότι αυτό γίνεται για να ...μειωθεί η επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εμβολίων που επιβαρύνονται με το 100% του κόστους και θέλουμε να ελαφρύνουμε το κόστος αυτό»!

Οσον αφορά τον υφυπουργό, Γεράσιμο Γιακουμάτο, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως το χάρισμα των χρεών στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ είναι μέτρο κατά της ανεργίας! Οπως είπε, «η ρύθμιση δεν έχει μόνο την πλευρά του να πάρει το ΙΚΑ κάποια λεφτά ή να διευκολύνει κάποιους επιχειρηματίες. Εχει το νόημα ότι καθιστώ βιώσιμη την επιχείρηση, δεν την κλείνω λόγω ασφαλιστικής ενημερότητας - που δεν μπορεί να εισπράξει - και δεν έχω ανέργους»!

Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και χτες στη λογική της απόκρυψης των πραγματικών του θέσεων για την κοινωνική ασφάλιση, ζητώντας από την κυβέρνηση να «εκτεθεί» (ενόψει και των επερχόμενων εκλογών) και να δημοσιοποιήσει τις δικές της θέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, είπε: «Αν ανοίξετε τα χαρτιά σας, τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν υπεύθυνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ