Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδεία με... αλχημείες

Σε αλχημείες, προκειμένου να ωραιοποιήσει την καταδικασμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας τους τομείς, ειδικότητες, ωρολόγιο πρόγραμμα των ΤΕΕ, καθώς και τα νέα βιβλία για το νέο σχολικό έτος. Παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα όσον αφορά την αναλογία εκπαιδευτικών και είπε ότι όταν εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση, η κατάσταση θα είναι ανάλογη της... Σουηδίας!

Ο υπουργός Γερ. Αρσένης και ο υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μέση αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό είναι περίπου 1/11. Ομως, ξέχασαν να πουν ότι για να βγει αυτός ο μέσος όρος, αθροίστηκαν σχολεία αστικών κέντρων, με 35 και περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, με σχολεία στην επαρχία και ιδιαίτερα των "άγονων" περιοχές, αλλά και με τα νυχτερινά που έχουν αναγκαστικά ολιγομελή τμήματα.

Σε ό,τι αφορά τα ήδη υποβαθμισμένα ΤΕΕ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση, ιδρύονται 15 τομείς και 42 ειδικότητες. Σχετικά με το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έγινε προσπάθεια στην Α Τάξη εξισορρόπησης της γενικής παιδείας με τα τεχνολογικά μαθήματα, η οποία όμως βαθαίνει στα τεχνολογικά μαθήματα στη Β και Γ Τάξη. Συγκεκριμένα, στην Α τάξη του Α κύκλου τα γενικά μαθήματα διδάσκονται 14 ώρες/βδομάδα και τα τεχνολογικά μαθήματα 20 ώρες/βδομάδα. Στη Β τάξη των Ειδικοτήτων του 1ου Κύκλου τα Γενικά Μαθήματα θα διδάσκονται 10 ώρες/βδομάδα, ενώ τα τεχνολογικά μαθήματα 24 ώρες/βδομάδα και στον 2ο Κύκλο σπουδών 8 ώρες/βδομάδα και 26 ώρες, αντίστοιχα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος θα λειτουργήσουν σ' όλη την Ελλάδα 450 ΤΕΕ και ότι θα ιδρυθούν 116 Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα σ' όλη τη χώρα, δηλαδή ένα ανά περίπου 3,5 ΤΕΕ.

Σχετικά με τα βιβλία για τα ΤΕΕ, ο υπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε η συγγραφή τους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για 3.000 συνολικά, οι οποίες όμως - όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός - δεν πρόκειται να δοθούν στους μαθητές με τη μορφή των βιβλίων πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς! Ομως οι μαθητές δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί μέχρι τότε θα υπάρχουν σε... ηλεκτρονική μορφή στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ενώ για τους δύο πρώτους μήνες θα μοιραστούν και φωτοτυπίες! Οσον αφορά τα περίφημα "βοηθήματα", ο υπουργός χαρακτήρισε "άθλο" τη συγγραφή τους (είναι συνολικά 311), αλλά και αυτά θα υπάρχουν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

Επίσης ο υπουργός παρουσίασε 99 νέα σχολικά βιβλία, που εκδόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (5 για τα Ελληνόπουλα Εξωτερικού, 3 για Παλιννοστούντες και Αλλοδαπούς, 2 για το Δημοτικό, 12 για το Γυμνάσιο, 74 για το Ενιαίο Λύκειο και 3 Εκδόσεις για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό).

Η ΔΕΕ

"Ο υπουργός Παιδείας το τελευταίο διάστημα προβαίνει όλο και πιο συχνά σε ανακοινώσεις και εξαγγελίες, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Οι εντυπώσεις κρατάνε πολύ λίγο και η πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, είναι τελείως διαφορετική και σκληρή", τονίζει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών.Επισημαίνει ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική με τους ν. 2525 και 2640 έχει υψώσει νέους φραγμούς στη μόρφωση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να εξοβελίζονται από το σχολείο. Ηδη το λύκειο έχει αποψιλωθεί δραματικά, αφού ο αριθμός των μαθητών σε αυτό οδεύει προς το 50% του μέχρι σήμερα αριθμού στο λύκειο. Τα περίφημα ΤΕΕ παρά τις νέες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας είναι και παραμένουν ένα υποβαθμισμένο σχολείο που προορίζεται ως "εναλλακτική" λύση των μαθητών που βίαια διώχνονται από το λύκειο.

Για τα βιβλία, η ΔΕΕ τονίζει, ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, οι ίδιες οι ανακοινώσεις του ΟΕΔΒ μιλάνε για αδυναμία έγκαιρης έκδοσης των αναγκαίων βιβλίων. Αρα άλλη μια χρονιά προβλέπεται η καθυστέρηση στην αποστολή και έλλειψη βιβλίων σε ορισμένα μαθήματα και ειδικά για τα ΤΕΕ το πρόβλημα είναι πιο τραγικό, μια και οι μαθητές θα ενημερώνονται για το περιεχόμενο του βιβλίου μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

"Ο υπουργός Παιδείας εκτός από την αγωνιώδη προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση προχωρεί και σε αλχημείες" τονίζει η ΔΕΕ αναφερόμενη στα όσα είπε ο υπουργός για την αναλογία μαθητών / εκπαιδευτικών. Προσθέτει δε ότι το ίδιο κάνει και με την έκδοση 99 νέων βιβλίων "χρεώνοντάς τη στη "μεταρρύθμιση", ενώ είναι γνωστό ότι η συγγραφή νέων βιβλίων είναι χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας".

"Η αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού θα πέσει στο κενό, γιατί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλος ο ελληνικός λαός που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν έχει άλλο δρόμο από το να απαιτήσει με αγώνες την ανατροπή της", καταλήγει η ΔΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό κατάληψη το ΤΕΕ(2001-10-25 00:00:00.0)
Υπολειτουργούν Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ(2001-10-24 00:00:00.0)
Εμμένει στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική πολιτική(2000-07-04 00:00:00.0)
Απόφοιτοι δύο κατηγοριών(2000-05-26 00:00:00.0)
"Ψέματα" και αλήθειες για τους μαθητές των ΤΕΕ(1998-12-15 00:00:00.0)
Χωρίς βιβλία, χωρίς πρόγραμμα(1998-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ