Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιωτικοποίηση - σκάνδαλο της "μαρίνας" Καλαμάτας

Ενα λιμανάκι που, σύμφωνα με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είναι "κοινόχρηστος δημόσιος χώρος" παραχωρήθηκε από το Δήμο σε ιδιωτική εταιρία, η οποία το εκμεταλλεύεται δεόντως

Βορά σε ιδιώτες δίνεται λιμανάκι της Καλαμάτας με ευθύνη - πρωτίστως - των δημοτικών παρατάξεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Δημόσια περιουσία παραχωρείται σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία κάνει ό,τι μπορεί, για να διώξει από εκεί τους ψαράδες που το χρησιμοποιούν και να φέρει "κοτεράδες" και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες. Η δε κυβέρνηση, αντί να προστατέψει αυτό το κοινόχρηστο δημόσιο κτήμα, κάνει τα "στραβά μάτια", αποδεικνύοντας ότι δεν έχει αντίρρηση με τον εξοβελισμό του λαϊκού στοιχείου, την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και τη δημιουργία άλλης μιας μαρίνας για την "ελίτ". Συγκεκριμένα, στη δυτική παραλία της Καλαμάτας υπάρχει λιμανάκι (χαρακτηρισμένο ως "λιμενίσκος" από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας), που κατ' ευφημισμό καλείται "μαρίνα". Εκεί ελλιμενίζουν τα σκάφη τους, κυρίως, ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημόσια περιουσία. Ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, η δε χρήση και εκμετάλλευσή του για λιμενικούς σκοπούς ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Ομως, η προηγούμενη - προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ - δημοτική αρχή, με τη σύμφωνη ψήφο και της παράταξης του ΣΥΝ, συνυπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία, τη "Μαρίνα Καλαμάτας - Τουριστική ΑΕ".Από την πλευρά του Δήμου, τη σύμβαση υπέγραψε η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΤΑΚ).Με τη σύμβαση επινοικίασε στον ιδιώτη το λιμενίσκο για 20 χρόνια, έναντι έξι εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο και μερίδιο από τα κέρδη που θα αποκόμιζε ο ιδιώτης από την εκμετάλλευση του χώρου. Τη συμφωνία τηρεί και η σημερινή - προσκείμενη στη ΝΔ - δημοτική αρχή.

Ο ιδιώτης από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο χώρο φρόντισε να τον περιφράξει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εμποδίζει - όποτε επιθυμεί - ακόμα και τον περίπατο των Καλαματιανών στο λιμανάκι. Επίσης, προχώρησε στην επιβολή υψηλότατων τελών ελλιμενισμού, που δεν μπορούν να καλύψουν τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, οι ψαράδες, που σταθμεύουν εδώ και χρόνια στο λιμανάκι και που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αναγκαστικά θα αποχωρήσουν, αφήνοντας την περιοχή ελεύθερη για τους κοτεράδες και τα λοιπά "φτωχαδάκια".

Βέβαια, η κατάληψη του λιμενίσκου από την ιδιωτική εταιρία - από την πρώτη στιγμή - συνάντησε την αντίδραση των ψαράδων, που άραζαν τα σκάφη τους στο λιμανάκι, αλλά και πλήθους άλλων δημοτών. Συγκροτήθηκε, μάλιστα, και η "Συντονιστική Επιτροπή Ιδιοκτητών Σκαφών Μαρίνας Καλαμάτας".Η Επιτροπή, με ανακοινώσεις της, κάνει λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε βάρος του Ελληνα φορολογούμενου και ειδικότερα του καλαματιανού λαού. Σημειώνει πως ο Δήμος επινοικιάζει το χώρο, χωρίς να έχει τη χρήση και κυριότητά του. Ακόμα πως οι ιδιώτες επιβάλλουν και εισπράττουν τέλη ελλιμενισμού, ενώ προχωρούν και σε κάποια έργα, απομακρύνοντας τα σκάφη από τα εδώ και χρόνια αγκυροβόλια τους. Προσθέτει πως ο ιδιώτης δεν έχει άδεια λειτουργίας μαρίνας, κανονισμό λειτουργίας και έγκριση τιμοκαταλόγου.

"Κοινόχρηστο δημόσιο κτήμα"

Σχετικά με το πού ανήκει η "μαρίνα" αποκαλυπτική είναι η έγγραφη απάντηση που έδωσε η Κτηματική Υπηρεσία νομού Μεσσηνίας του υπουργείου Οικονομικών, σε σχετική ερώτηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Η Υπηρεσία τονίζει πως ο χώρος "είναι της κατηγορίας των κοινόχρηστων Δημοσίων κτημάτων και ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, όμως η χρήση και εκμετάλλευσή του, για σκοπούς καθαρώς λιμενικούς, ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας". Συμπληρώνει πως "δεν υπάρχει πράξη παραχωρήσεως εκ μέρους του Δημοσίου προς τη ΔΕΤΑΚ" του λιμενίσκου.

Να σημειωθεί ακόμα πως από έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης (είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης του λιμενίσκου) προκύπτει πως ουδέποτε το λιμανάκι παραχωρήθηκε στο Δήμο. Με άλλα λόγια, η δημοτική αρχή ξεπουλά σε ιδιώτη περιουσία του δημοσίου και μάλιστα περιουσία ούτε καν δημοτική. Ομως, πέρα από αυτές τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν κινητοποιήθηκε, προκειμένου να προστατέψει το χώρο από την καταπάτηση.

Απειλές δέχονται οι ψαράδες

Οσοι αποτολμήσουν να σηκώσουν ανάστημα στην ιδιωτική εταιρία, αντιμετωπίζουν απειλές, καταστροφές και βιαιοπραγίες. Αυτή η παράμετρος της υπόθεσης έρχεται στο φως με την επιστολή που έστειλε, πρόσφατα, στον δήμαρχο Καλαμάτας, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων "Ο Αρίων".Ο Σύλλογος επισημαίνει πως τα μέλη του, που διατηρούν αγκυροβόλια στο λιμανάκι, δέχονται απειλές από το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρίας, πως αν δεν καταβάλουν τα τέλη ελλιμενισμού θα τους κατασχέσουν τα σκάφη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχ. Ευταξόπουλος κατήγγειλε πριν μερικές μέρες στην Αστυνομία πως δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του και προειδοποιήσεις να "κάτσει στα αυγά του".

Ακόμα, οι ερασιτέχνες ψαράδες υπογραμμίζουν πως οι άνθρωποι της εταιρίας φράζουν τη λίστρα των σκαφών με αλυσίδα και δεν την ανοίγουν αν δεν πληρωθεί το αντίστοιχο τέλος. Επίσης, ότι παρεμποδίζεται η είσοδός τους στο χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν θέλουν να αναχωρήσουν για ψάρεμα. Οι ψαράδες καταγγέλλουν και ότι "κάποιοι" προβαίνουν σε αξιόποινες ενέργειες κόβοντας τα σχοινιά των σκαφών, ή μετακινούν με δόλο τα ρεμέτζα δημιουργώντας προστριβές μεταξύ των ελλιμενιζομένων.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο ιδιώτης προχωρά σε έργα εκβάθυνσης της λεκάνης του λιμενίσκου. Η Συντονιστική Επιτροπή τα χαρακτηρίζει αυθαίρετα και καταγγέλλει πως προχωρά σε αυτά χωρίς την άδεια που απαιτείται από το νομικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, οι ψαράδες εκφράζουν την πεποίθηση πως τα έργα αυτά δεν είναι ουσίας, αλλά γίνονται, προκειμένου να αναγκαστούν όσοι ελλιμένιζαν εκεί τα σκάφη τους, να τα απομακρύνουν και ο λιμενίσκος να παραμείνει ελεύθερος στον ιδιώτη προς εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ