Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΟΚΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
Στη "χωματερή" το μέλλον των ροδακινοπαραγωγών

- Πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση στα ροδάκινα;

- Χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ειδικά φέτος, που πολλοί δε θα πάρουν καν την αποζημίωση - αφού θα πάει στην απόσυρση μόνο το 40% της συνολική παραγωγής - οι παραγωγοί βρίσκονται σε τρομερό αδιέξοδο. Μεγάλες ποσότητες από τη μένουν απούλητες και κυριολεκτικά θα "πεταχτούν στα σκουπίδια", τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες έχουν ήδη επιβαρυνθεί με έξοδα για να μαζέψουν τα ροδάκινα, να τα μεταφέρουν, να τα συσκευάσουν, αλλά και να τα κρατήσουν τόσο καιρό στα ψυγεία, μέχρι να δουν τι θα γίνει. Το δυνατότερο "χτύπημα" δέχονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, αφού περίπου 14.000 τόνοι βρίσκονται στα ψυγεία, περιμένοντας το... περιβόητο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας - το οποίο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, καθώς αφορά συνολικά μόνο 10.000 τόνους (5.000 για το νομό Ημαθίας και 5.000 για το νομό Πέλλας). Ομως, και οι ποσότητες που δίνονται στους εμπόρους αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές, γύρω στις 400 δραχμές το τελάρο, που ζυγίζει περίπου 6 κιλά. Δηλαδή οι παραγωγοί παίρνουν 65 - 70 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που πέρσι η τιμή ήταν γύρω στις 200 δραχμές. Οσο για τα συμπύρηνα, πουλάμε σε τιμές πολύ μικρότερες από την τιμή ασφαλείας που είναι 92 δραχμές.

- Γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση και ποιος ευθύνεται;

- Οι ροδακινοπαραγωγοί πληρώνουν ακριβά τα δεινά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Με την εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, τις αρνητικές επιπτώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τη μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου επιδοτούμενων εξαγωγών, οι παραγωγοί οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Ειδικά η φετινή μείωση του ποσοστού της απόσυρσης και οι εξευτελιστικές τιμές που δίνουν έμποροι και βιομήχανοι, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς της περιοχής. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού με την πολιτική που ακολουθεί "θάβει" ροδάκινα και παραγωγούς σε μια περιοχή όπως η Ημαθία, που το ροδάκινο είναι μια δυναμική καλλιέργεια.

- Τι πρέπει να γίνει;

- Το σίγουρο είναι πως οι... τηλεοπτικές διαφημίσεις του τύπου "ροδάκινο, πηγή υγείας και ομορφιάς" δεν πρόκειται να λύσουν τα τεράστια προβλήματά μας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και να βρει τρόπο για να μην πεταχτούν τα ροδάκινα, χωρίς καν οι αγρότες να πάρουν την αποζημίωση. Για να διατεθεί, όμως, η παραγωγή πρέπει να βρεθούν νέες αγορές και να μην κρεμόμαστε μόνο από την αγορά της Γερμανίας. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε "μαντρωμένοι" μέσα στην ΕΕ, η οποία με το "έτσι θέλω" επιβάλλει τους καταστροφικούς κανονισμούς της και προσδιορίζει τις αγορές για τα δικά μας προϊόντα. Ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό και να αγωνιστεί ενάντια σ' αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος που ακολουθεί και η δική μας κυβέρνηση.

Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ