Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Αλίμονο σ' όποιον πάσχει από καρδιά

Χωρίς εντατική μονάδα ένα νησί με 25.000 ανθρώπους το καλοκαίρι

Το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων των ακριτικών νησιών φέρνει πάλι στην επιφάνεια ο θάνατος του 67χρονου Ηλία Καλλέργη στην Κάλυμνο πριν τρεις μέρες. Ο ασθενής υπέστη οξύ πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης πάνω στην ίδια την υγεία τους. Για το λόγο αυτό στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την απόφαση μάλιστα αυτή την είχαν πάρει ένα μήνα πριν συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό. Αιτία, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλύμνου, Ηλίας Μακρυλός,είναι το γεγονός πωςενώ στο νοσοκομείο έχει χτιστεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία έχει και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μονάδα Αιμοδοσίας, δε λειτουργεί επειδή δεν έχει αλλάξει ο Οργανισμός του νοσοκομείου ώστε να προβλέπει τη δημιουργία της Μονάδας και την επάνδρωσή της με νοσηλευτικό προσωπικό. Η αλλαγή του Οργανισμού έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας αλλά δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, όταν το ΕΚΑΒ λειτουργεί με κεντρικό άξονα λειτουργίας του την Αθήνα, ασφαλώς χάνεται πολύτιμος χρόνος και γι' αυτό πρέπει να μοιραστούν τα ελικόπτερα και να εδρεύουν στα νησιά του Αιγαίου. "Το έμφραγμα που υπέστη ο ασθενής ήταν πάρα πολύ βαρύ, μας επισήμανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, αλλά του στερήθηκε η περίθαλψη στη ΜΕΘ, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Προφανώς την υγεία των κατοίκων των νησιών τη μετράνε με βάση το οικονομικό της κόστος". Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλύμνου, Γ. Θανάτσης,μας διαβεβαίωσε μεν πως είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις των γιατρών στο νοσοκομείο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανάγκες των 25.000 κατοίκων το καλοκαίρι, αλλά είναι κενές το ένα τρίτο των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού. Επανέλαβε επίσης το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής το ένα από τα νέα ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το ΕΚΑΒ να σταθμεύει μόνιμα στα Δωδεκάνησα και κατά προτίμηση στην Κω ώστε να μη χάνεται χρόνος ώσπου να έρθει το ελικόπτερο από την Αθήνα. Ανάλογο αίτημα, υπενθυμίζουμε, έχουν και οι κάτοικοι όλων των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΕΚΑΒ χτες ανακοινώθηκε πως το ΕΚΑΒ όταν δέχτηκε την κλήση για αεροκομιδή, αμέσως ξεκίνησε τη διαδικασία ναύλωσης ελικοπτέρου από την "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα" και το οποίο απογειώθηκε στις 11.20. Το ΕΚΑΒ, τονίζεται στην ανακοίνωση, με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται και ως εκ τούτου καθόλου δεν ευθύνεται (όπως με ευκολία κατηγορείται) για τους χρόνους και τη διαδικασία πτήσης του ελικοπτέρου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org