Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
"Απαιτούνται άμεσα μέτρα"!

Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή για τα σημαντικά προβλήματα στον Εθνικό Κήπο, που ανέδειξε σχετικό ρεπορτάζ του "Ρ"

Οι συνθήκες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου, η εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Προβλήματα που ανέδειξε το προχτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ" και που αναζητούν άμεση λύση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης θέτουν το ζήτημα στους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζητούν απάντηση σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για την τύχη του Εθνικού Κήπου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

"

  • Από τις 34 οργανικές θέσεις κηπουρών καλύπτονται μόνο οι 17 - από τις οποίες οι δύο είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Ακόμη, λόγω έλλειψης προσωπικού και σε άλλες ειδικότητες αυτές καλύπτονται από τους κηπουρούς, με αποτέλεσμα να μένουν τελικά μόνο 10 κηπουροί για τη φροντίδα των 158 στρεμμάτων του Εθνικού Κήπου.
  • Από τις 6 οργανικές θέσεις εργατών υποχρεωτικής εκπαίδευσης καλύπτονται μόνο οι 4 - από τους οποίους οι δύο είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.
  • Από τις 14 οργανικές θέσεις φυλάκων, που εργάζονται σε κυκλικές βάρδιες όλο το 24ωρο, καλύπτονται μόνο οι 6 - από τους οποίους ο ένας, σε μόνιμη βάση, απασχολείται με τη φύλαξη και τη φροντίδα του Ζωολογικού Κήπου. Ετσι για την αντιμετώπιση των αναγκών της φύλαξης του Εθνικού Κήπου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, αναγκαστικά εργάζονται ως φύλακες εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ελάχιστοι φύλακες θα έπρεπε να απασχολούνται κάθε Σαββατοκύριακο. Συχνά κατά το παρελθόν συνέβαινε, οι φύλακες να εργάζονται συνεχόμενα 4 - 5 Σαββατοκύριακα.

Οι 4 εποχιακοί εργάτες (2 φύλακες και 2 εργάτες) που απασχολούνται για ορισμένους μόνο μήνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν".

Αναφερόμενοι στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον Εθνικό Κήπο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εργαλεία, εφόδια, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

"

  • Δεν υπάρχει βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Εθνικού Κήπου να υποχρεώνονται να νοικιάζουν και να πληρώνουν για το να τον ποτίζουν. Ενα βυτιοφόρο που πρόσφατα δώρισε η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει παραληφθεί ακόμη.
  • Δεν υπάρχει μπουλντόζα για το φόρτωμα των απορριμμάτων στα φορτηγά. Ενα διάστημα εξυπηρετούνταν από το ΜΕΤΡΟ, αλλά τώρα που τέλειωσαν οι εργασίες, αναγκάζονται να ζητούν τη βοήθεια των ΟΤΑ ή άλλων υπηρεσιών, κυρίως όμως τα φορτώνουν με τα χέρια".

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης του Εθνικού Κήπου, καθώς η ετήσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 220 εκατ. δρχ. ενώ περίπου τα 200 διατίθενται για τις αμοιβές του προσωπικού.

Οσον αφορά τη στάση των εργαζομένων, σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος πως οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Κήπο καταγγέλλουν τη διάκριση σε βάρος τους λόγω της μη χορήγησης του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που παίρνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, σύμφωνα με το Ν. 2470/97 (άρθρο 8). "Ετσι παρουσιάζεται το φαινόμενο οι μισοί εργαζόμενοι να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, ενώ οι άλλοι μισοί που έχουν προσληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/94, παρ' όλο που κάνουν τις ίδιες ακριβώς εργασίες με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, δεν καλύπτονται από κανένα ανθυγιεινό επίδομα", αναφέρουν οι βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον Οργανισμό θέσεις, που σήμερα μένουν κενές,
  • να διατεθούν επαρκείς πιστώσεις και να προωθηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να προμηθευτεί ο Εθνικός Κήπος τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό,
  • να οργανωθεί η πυρασφάλειά του και να αυξηθεί η χρηματοδότησή του, προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του.

Ακόμα ρωτούν αν θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους στον Εθνικό Κήπο το επίδομα ειδικής απασχόλησης, το οποίο σήμερα χορηγείται στους εργαζόμενους των ΟΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για άρση των συνεπειών από τη διαθεσιμότητα(2014-12-20 00:00:00.0)
Χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Κήπου(2013-04-30 00:00:00.0)
Οι κηπουροί και οι οσφυοκάμπτες(2010-03-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-05-08 00:00:00.0)
Τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ(1998-08-19 00:00:00.0)
Να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι υπάλληλοι των ΟΤΑ(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ