Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "παράδεισος" των Βρετανών...

Ο γνωστός απολογητής του νεοφιλελευθερισμού Ανδρέας Ανδριανόπουλος,σε άρθρο του στην εφημερίδα "Εξουσία" στις 20 Ιούλη με τίτλο "Παραμύθια για αυτιά... αριστερά", υπεραμύνεται για άλλη μια φορά του καπιταλισμού παρουσιάζοντας διάφορα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και, κυρίως, τη Βρετανία. Τα στοιχεία αυτά τα χαρακτηρίζει ως "αμείλικτη πραγματικότητα", η οποία "διαψεύδει τους αδόκιμους κυνηγούς μαγισσών", δηλαδή τους επικριτές του νεοφιλελευθερισμού.

Επικαλούμενος μια, αδημοσίευτη ακόμη, μελέτη ενός αγγλόφωνου συγγραφέα, ο αρθρογράφος "αποδεικνύει", ότι "οι Βρετανοί περνούν σήμερα θεαματικά καλύτερα από τα πριν της κας Θάτσερ χρόνια και ότι μονάχα το 1/10 του εργαζόμενου πληθυσμού έχει εισόδημα μειωμένο σε σχέση με την τότε περίοδο". Επίσης αναφέρει ότι ο μισός πληθυσμός του νησιού αύξησε αυτά τα χρόνια τα εισοδήματά του πολύ πάνω από το 30%, "ενώ και τα 3/5 των υπόλοιπων εργαζομένων είδαν την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται από 12 - 28%".

Ο αρθρογράφος, μετά από όλα αυτά συμπεραίνει, ότι "το μίσος κατά της οικονομίας της αγοράς" συντηρείται, όχι από την αθλιότητα που αυτή έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα, αλλά από τον "τυφλό κομματικό φανατισμό" και "την εξυπηρέτηση των συνδικαλιστικών συντεχνιών και των σκοτεινών διαπλεκόμενων συμφερόντων, που ωφελούνται από την επιχειρηματική δράση του κράτους". Δεν ξεχνά βέβαια να διαπιστώσει, ότι το παράδειγμα "του νεκρού πια υπαρκτού σοσιαλισμού δε νομίζω να συγκινεί οποιονδήποτε εχέφρονα πολίτη".

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πριν δύο μέρες μερικά στοιχεία του ανεξάρτητου βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, για να μην αναφερθούμε στην έκθεση της "Γιούνισεφ" για την πρόοδο των εθνών, τα οποία αποδεικνύουν πως ο "παράδεισος" του κ. Ανδριανόπουλου αφορά τόσο ελάχιστο αριθμό ανθρώπων στον πλανήτη, που θα καθιστούσαν την ηθική θέση οποιουδήποτε... εχέφρονα υπερασπιστή του, πολύ δύσκολη. Ελπίζουμε αυτή η διαπίστωση να αφορά και τον ίδιο τον αρθρογράφο.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, "τέσσερα εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα στη Βρετανία υπό συνθήκες φτώχειας. Το ποσοστό αυτό είναι το τριπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από μια 20ετία", ενώ, τα βασικότερα αίτια της ένδειας αυτής "είναι η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών στα οποία κανείς δεν εργάζεται". "Η φτώχεια προσδιορίζεται από την οργάνωση αυτή ως οι συνθήκες στις οποίες ζουν τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από το ήμισυ του μέσου εθνικού εισοδήματος" σημειώνει το ΑΠΕ, ενώ "συχνά τα φτωχά παιδικά χρόνια οδηγούν σε μια ζωή στην ένδεια".

"Η φτώχεια στην παιδική ηλικία μειώνει τις πιθανότητες να έχει κανείς μια καλή ζωή όταν ενηλικιωθεί. Τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα και τα ποσοστά ανεργίας υψηλότερα για τους ενήλικες που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες φτώχειας", δήλωσε στους "Τάιμς" ο Πολ Κρεγκ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Επειδή το να πείσουμε τον κ. Ανδριανόπουλο πως ο σοσιαλισμός αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και όχι αποτέλεσμα ατομικών "συγκινήσεων", θα ήταν το ίδιο δύσκολο όσο και για έναν ιεροεξεταστή του μεσαίωνα να δεχτεί πως η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον ήλιο, δε θα ασχοληθούμε. Θα θέλαμε να δούμε όμως, πώς θα εκλάμβαναν τη "διδασκαλία" του αυτά τα εκατομμύρια των Βρετανών...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάλσαμο η... ιδιωτικοποίηση της διαφθοράς!(2006-09-20 00:00:00.0)
«Συμμετοχικός» νεοφιλελευθερισμός(2004-02-21 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική επιστολή(2004-02-18 00:00:00.0)
Υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον των παιδιών(2000-09-12 00:00:00.0)
Οι αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ(1998-02-17 00:00:00.0)
Η "διαμάχη" για το νεοφιλελευθερισμό(1998-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ