Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
"Πλάτη" στη συρρίκνωση της Γιουγκοσλαβίας

Επίσκεψη στην κατειλημμένη από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις επαρχία της Σερβίας, το Κοσσυφοπέδιο, θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός. Ο συμβολισμός, αυτής της κίνησης, είναι προφανής και έχει να κάνει με την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να ταυτιστεί απόλυτα με την πολιτική των ισχυρών δυνάμεων που ευνοούν την περαιτέρω συρρίκνωση της Σερβίας και την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς. Ταυτόχρονα, οι "άνθρωποι" του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, προωθώντας την ιδέα της επίσκεψης, θέλησαν να δώσουν και ένα μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Γ. Παπανδρέου, σχετικά με τα περιθώρια της "αυτονομίας" του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρά την αρνητική εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου βεβαιώνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμείχθηκε καθόλου στην οργάνωση της επίσκεψης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει σ' αυτή την επίσκεψη ο υπουργός Αμυνας.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, μέχρι πριν τρεις μέρες δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ στο Βελιγράδι, απλώς κοινοποιήθηκε η απόφαση για την επίσκεψη στο Ουρόσεβατς, στην περιοχή όπου έχει την έδρα της η ελληνική δύναμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική δύναμη στο Κόσσοβο είναι απελπιστική, αφού βρίσκεται "κλεισμένη" σε ένα μισοκατεστραμμένο εργοστάσιο και αποφεύγει τις περιπολίες, καθώς αντιμετωπίζεται εχθρικά από τον τοπικό αλβανικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι Αλβανοί κάτοικοι, πιέζουν να εγκαταλειφθεί από τους Ελληνες το εργοστάσιο, καθώς θέλουν να οργανώσουν την επαναλειτουργία του και να ξαναβρούν την εργασία τους οι 700 άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, πριν τον πόλεμο.

Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε χτες, για το αν η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με το Βελιγράδι για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, ο υπουργός Τύπου υποστήριξε:

"Γνωρίζετε ότι αυτή η επίσκεψη έχει έναν πολύ ιδιαίτερο, έναν πολύ ειδικό χαρακτήρα, δεν είναι μια επίσκεψη στο πλαίσιο διμερών σχέσεων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σχετίζεται με την εκεί παρουσία της στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας. Η Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, διαδραμάτισε έναν πολύ θετικό ρόλο, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με πολιτικά μέσα. Το ενδιαφέρον μας παραμένει έντονο, για να ολοκληρωθεί, χωρίς αξεπέραστα προβλήματα, η ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εκεί παρουσία του πρωθυπουργού, πέραν του ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον ίδιο να συναντήσει, να συνομιλήσει, να χαιρετίσει τους άνδρες της ελληνικής δύναμης, που βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, περιέχει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, της χώρας μας συνολικά, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οπως ήταν θετικός ο ρόλος μας όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε, επιθυμούμε να είμαστε παρόντες με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο και στην περίοδο της ειρήνης. Αυτό είναι το νόημα της επίσκεψης. Τα οργανωτικά θέματα αντιμετωπίστηκαν μέσω των αρμοδίων παραγόντων των δύο χωρών. Οι συνεννοήσεις έγιναν από τους αρμόδιους στρατιωτικούς παράγοντες".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ