Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σχοινοβατεί ο διάλογος

Τηλεφωνικά χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και να διασώσουν την προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου, ο οποίος υπονομεύτηκε πριν το ξεκίνημά του, από "προκλητικές ενέργειες" της Αγκυρας.

Επίσημα η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε διά της διπλωματικής οδού χτες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, όμως, αρνήθηκε ότι αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορίας παρενόχλησε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες "παράνομες, οι οποίες παραβιάζουν διεθνείς κανόνες και αρχές της εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, για μια προκλητική ενέργεια η οποία θέλει να υποδηλώσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν τα τελευταία περιστατικά επηρεάζουν την προσπάθεια του διαλόγου, είπε: "Ο διάλογος θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ελλάδα ασκεί μια πολιτική αρχών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσπαθεί να καλλιεργήσει και να συντηρήσει την ένταση και συχνά υπονομεύει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας. Εμείς θα πρέπει να ασκούμε την εξωτερική πολιτική μας, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Δε θα πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε, δε θα πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά σε πρωτοβουλίες ή κινήσεις που ίσως έχουν σκοπό να μας εκτρέψουν από την πορεία μας". Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι "εφόσον δεν είναι θετικές (οι προσπάθειες για το διάλογο) όλο το κόστος - διπλωματικό και πολιτικό - το αναλαμβάνει η Τουρκία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ