Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
Μια βίβλος της καταστροφής

Παρεκκλίσεις, αυθαιρεσίες και ασυδοσία, όλα για τα συμφέροντα των διαπλεκομένων

Η κυβέρνηση, με μια βιασύνη ασυνήθιστη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, θα προσπαθήσει την προσεχή βδομάδα να "περάσει" το νομοσχέδιο που επιγράφεται εντελώς ψευδεπίγραφα "Σχεδιασμός και ολοκληρωμένη ανάπτυξη Περιοχών Ολυμπιακών Εργων". Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη λεγόμενη "εθνική υπόθεση" της Ολυμπιάδας του 2004, για να παραδώσει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου μεγάλες δημόσιες εκτάσεις με τεράστια οικολογική σημασία για το πολύπαθο Λεκανοπέδιο και τους κατοίκους του.

Για να επιτευχθεί ο βασικός αυτός στόχος της κυβέρνησης, όλες οι βασικές αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ανατρέπονται "εν ριπή οφθαλμού"! Η κυβέρνηση, βέβαια, ξέρει ότι μια κατά μέτωπο αναμέτρηση με το Ρυθμιστικό (ν. 1515/85) και την κατάργηση διακηρυγμένων στόχων του, παρουσιάζει δυσκολίες, ίσως και ανυπέρβλητες, λόγω της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι' αυτό και ακολουθεί την τακτική της προσθήκης νέων στόχων στους ήδη διακηρυγμένους, όπως αυτούς της "ανταγωνιστικότητας" και του "μητροπολιτισμού" της πρωτεύουσας. Με τον τρόπο αυτό, το Ρυθμιστικό μετατρέπεται σε νόμο - "κουρελού", στο οποίον διακηρύσσονται στόχοι, συγκρουόμενοι μεταξύ τους. Αλλά τι τη νοιάζει αυτό την κυβέρνηση; Η... "δουλιά" να γίνει!

Από το 2ο άρθρο κιόλας, παρουσιάζονται οι 7 "περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων" και διατυπώνονται οι προδιαγραφές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, δηλαδή την εξαντλητική εκμετάλλευσή τους από τους πολυεθνικούς επενδυτές, που θα αναλάβουν τα Ολυμπιακά έργα με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης. Πρόκειται για το Φαληρικό Ορμο,το Φάληρο στη θέση του Ιπποδρόμου,τον Αγιο Κοσμά,την περιοχή Λεκάνες Αχαρνών στους πρόποδες της Πάρνηθας, τις περιοχές Σχοινιά και Ριζάρι στο Μαραθώνα,την περιοχή του Μαρκόπουλου στα Μεσόγεια.Για περιοχές, δηλαδή, που χαρακτηρίζονται ως "φιλέτα" και που το άρθρο 2, παράγραφος 1 του νομοσχεδίου επιτρέπει να λειτουργήσουν εκεί, μετά τους Ολυμπιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, τουριστικοί λιμένες και, γενικά, εγκαταστάσεις, που χρόνια έχει "βάλει στο μάτι" το τουριστικό κεφάλαιο και τα διαπλεκόμενα. Και, βέβαια, το ότι εξαιρέθηκαν τα καζίνο από τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις περιοχές αυτές δε μεταβάλλει ούτε στο ελάχιστο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους.

Το νομοσχέδιο, μάλιστα, φροντίζει να εξασφαλίσει όλους τους όρους για να μπορέσει το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει καλύτερα τη δουλιά του. Συγκεκριμένα:

  • Με τους όρους δόμησης και το ποσοστό κάλυψης που θεσπίζει. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Ιπποδρόμου προβλέπεται κάλυψη 70% και συντελεστής δόμησης 0,5, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ιππόδρομος, μια περιοχή για την οποία ο λαός της Καλλιθέας και των γύρω δήμων πάλεψε να μετατραπεί σε πνεύμονα, θα τσιμεντοποιηθεί. Στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας - του πιο πράσινου πνεύμονα της Αττικής - προβλέπεται κάλυψη 40% και συντελεστής δόμησης 0,5, δηλαδή "φυτεύεται" μια ολόκληρη πόλη!
  • Πέρα από αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δεσμεύει και νέες περιοχές γύρω από τις "Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων", για τις οποίες θα ισχύσουν ειδικοί όροι δόμησης, που θα καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα. Ετσι, για να μη μείνει ούτε σπιθαμή ανεκμετάλλευτη, αν το ζητήσουν οι ιδιώτες εκμεταλλευτές.
  • Ειδικές παρεκκλίσεις από κάθε όρο και περιορισμό δόμησης καθιερώνονται και για τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν νέες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ,το Γουδί,το Στάδιο Καραϊσκάκη κλπ.
  • Με το άρθρο 3, παραγράφους 2 και 3, μπαίνει οριστικά και επίσημα ταφόπλακα στον Οργανισμό Αθήνας, ο οποίος πλέον θα λέει απλώς "τη γνώμη του" για τα "Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Ολυμπιακών Εργων". Τα σχέδια αυτά θα εκπονούνται τυπικά από την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", αλλά, προφανώς, δε θα διαφέρουν από τα σχέδια των πολυεθνικών.
  • Και το αποκορύφωμα, το άρθρο 5: Ομολογεί ότι όλα τα σχέδια και οι μελέτες είναι αρμοδιότητα των εταιριών. Κάθε αυθαιρεσία και ασυδοσία καλύπτεται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, η οικοδομική άδεια μπορεί να εκδοθεί σε 60 μέρες και χωρίς έγκριση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ οι υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου απαγορεύεται να κάνουν έλεγχο της ορθότητας σύνταξης των μελετών αυτών. Θα ελέγχουν μόνο την ...πληρότητα του φακέλου!

Κι όλα αυτά είναι μόνο μερικές παρατηρήσεις για το τι επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στο περιβάλλον της Αττικής. Οσο το διαβάζει κανείς, τόσο και περισσότερες αυθαιρεσίες αλιεύει...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ