Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "πατητήρι" της ΕΕ η αμπελοκαλλιέργεια

Νέος κοινοτικός κανονισμός που έχει στόχο τη συνέχιση της πορείας συρρίκνωσης στην παραγωγή κρασιού

Στην εδραίωση της πολιτικής συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας, αποσκοπεί ο νέος κοινοτικός κανονισμός για τον αμπελοοινικό τομέα, που καταρτίστηκε στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000" και η τελική του μορφή επικυρώθηκε και τυπικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, πριν λίγες μέρες.

Στο νέο κανονισμό προβλέπεται η συνέχιση των κινήτρων ξεριζώματος της αμπελοκαλλιέργειας και η απαγόρευση νέων φυτεύσεων μέχρι το 2010. Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν μόνο ένα ελάχιστο αριθμό νέο φυτεύσεων, τη στιγμή που παλλαπλάσιος αριθμός στρεμμάτων ξεριζώνεται. Για τη χώρα μας εγκρίθηκαν 10.850 στρέμματα, ενώ το αίτημα της κυβέρνησης ήταν 30.000 στρέμματα και η Πορτογαλία για παράδειγμα πήρε 37.760 στρέμματα. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση την απόφαση αυτή της ΕΕ την παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία... Κι η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματικότητα που διαμορφώνεται και το γεγονός ότι μόνο στην περίοδο 1982 - 1997 ξεριζώθηκαν 250.000 στρέμματα αμπελιών και πως στο διάστημα αυτό η παραγωγή μειώθηκε κατά 12%, ενώ επίσης σημαντική πτώση υπέστησαν και οι τιμές παραγωγού.

Κι η πτώση των τιμών παραγωγού θα συνεχιστεί και με το νέο κανονισμό, που "ράφτηκε" στα μέτρα των καταστροφικών επιταγών της ΓΚΑΤΤ και θα "ξαναραφτεί" το 2003 στα μέτρα των ακόμα πιο καταστροφικών επιταγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Και τα μέτρα αυτά θα έχουν επίσης αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, αφού η ΕΕ πριν τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ ήταν εξαγωγική στο κρασί και τώρα έχει πέσει στο επίπεδο της αυτάρκειας, ενώ από ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα γίνει ελλειμματική και θα κυριαρχήσουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες. Και τα "σπασμένα" θα τα πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν σε μαζικό ξεκλήρισμα.

Στο νέο κοινοτικό κανονισμό περιλαμβάνονται επίσης και τα παρακάτω:

- Η κατάργηση όλων των μορφών απόσταξης που λειτουργούσαν σαν μηχανισμοί παρέμβασης και καθιερώνεται μόνο η "απόσταξη κρίσης", η οποία αν ισχύσει για τρία συνεχόμενα χρόνια, μετατρέπεται σε αναγκαστική εκρίζωση.

- Νομιμοποιείται "εντέχνως" η χρήση ζάχαρης για την παραγωγή κρασιού σε ορισμένες βόρειες χώρες της ΕΕ, στο όνομα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής, πράγμα που με προκλητικό τρόπο αποβαίνει σε βάρος των μεσογειακών κρασιών.

- Επιβάλλονται οι ομάδες παραγωγών και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι οποίες θα λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των αμπελουργών και των συνεταιρισμών τους και σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμπόρων - βιομηχάνων.

- Δημιουργείται εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων καλλιέργειας, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν για νέους αγρότες, κάτω των 40 ετών, ενώ ένας αγρότης που ξεπερνάει την ηλικία αυτή θα πρέπει να πληρώνει για να γίνει αμπελουργός.

- Επιτρέπεται η αναδιάρθρωση ορισμένων ποικιλιών, αρεστών στις Βρυξέλλες και η ΕΕ θα καλύπτει το κόστος της αναδιάρθρωσης σε ποσοστό μικρότερο του 50%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ