Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
"Σχεδόν χωρίς πρόνοια"

Στις 27.5.1999 θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή που χτες η κυβέρνηση επιχειρούσε με μια ημερίδα να επιδείξει τη "νέα αντίληψη της πρόνοιας", ήρθαν οι νεφροπαθείς να καταγγείλουν: "Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόνοια για τους νεφροπαθείς".

Ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τους 7.500 νεφροπαθείς της χώρας, όπως επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, αποτελεί η μεγάλη έλλειψη Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στην επαρχία και ειδικότερα στις ορεινές και ακριτικές περιοχές. Πρόβλημα που εντείνεται ακόμα περισσότερο από τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα πλήττονται οι νεφροπαθείς κάτοικοι του Αργοσαρωνικού, της Λήμνου, της Φλώρινας, της Αχαϊας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κρήτης και άλλων ακριτικών περιοχών. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης εκατοντάδες νεφροπαθείς της επαρχίας εξαναγκάζονται να "μεταναστεύουν" για να υποβληθούν σε θεραπεία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Αττική το 80% των νεφροπαθών καλύπτεται από ιδιωτικές κλινικές.

Παρ' όλα αυτά και ενώ στη Ζάκυνθο και το Μεσολόγγι έχουν ήδη δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο δύο ΜΤΝ, δε λειτουργούν, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει να τις στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΙΚΑ έδωσε την προμήθεια των ειδικών διαλυμάτων που χρειάζονται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση σε εταιρία η οποία έχει υποδεέστερα διαλύματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους. Επίσης, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στο ποσό των 50.000 δραχμών (πλαφόν για την κάθε αιμοκάθαρση) της δαπάνης για τα φάρμακα που χορηγούνται στους νεφροπαθείς. Με το μέτρο αυτό ο γιατρός εξαναγκάζεται στην επιλογή φτηνότερου αλλά και υποδεέστερου για τη θεραπεία των νεφροπαθών φίλτρου.

Πάγιο αίτημα των νεφροπαθών, όπως επισημάνθηκε χτες, η καταβολή του επιδόματος πρόνοιας - το διατροφικό επίδομα των 16.000 που παρέχεται στους νεφροπαθείς είναι μηδαμινό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους -, η καταβολή αναπηρικής σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15 χρόνων εργασίας, η δημιουργία νέων ΜΤΝ και η επαρκής στελέχωσή τους.

Αιτήματα για την ικανοποίηση των οποίων οι νεφροπαθείς θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 27 του Μάη στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ