Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ανεπαρκή προγράμματα εφημεριών

Αποχή των γιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία

Συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η αποχή των γιατρών του Νοσοκομείου Λευκάδας από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για τις εφημερίες. Το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τα περιφερειακά ιατρεία θα υπολειτουργούν, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "μετά τη δραστική περικοπή των δαπανών για την υγεία στα πλαίσια της λιτότητας της ΟΝΕ, το Νοσοκομείο της Λευκάδας, που ήδη ασφυκτιούσε οικονομικά, από την 1.1.1999 περιήλθε, λόγω περαιτέρω περικοπών, σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες του για αποζημίωση εφημεριών του ιατρικού προσωπικού". Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 1999 ήταν 270 εκατ. δραχμές, αλλά η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 205 εκατ. δραχμές.

Ετσι η διοίκηση του νοσοκομείου άρχισε τις περικοπές των εφημεριών και να βγάζει η ίδια προγράμματα εφημεριών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες χωρίς την παρουσία βασικών ειδικοτήτων (παθολόγος, καρδιολόγος). Γι' αυτό το θέμα οι γιατροί κατέφυγαν στον εισαγγελέα. "Ηδη οι γιατροί, υπογραμμίζει η Τριμελής Επιτροπή, από τα μέσα του 1998 είχαν γίνει δέκτες πιέσεων για εφημερίες με εξευτελιστικό ωρομίσθιο, μειωμένο κατά 60% από το προβλεπόμενο στο δημόσιο τομέα και οι πιέσεις αυτές από τον Απρίλιο του 1999 έγιναν εντονότερες με περαιτέρω μείωση των αμοιβών χωρίς ανάλογη μείωση της υποχρέωσης για εφημερίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνουν, κατά πλειοψηφία, χωρίς προγραμματισμό αλλά και χωρίς στόχους ανάπτυξης της υγείας στο νομό, περιορίζεται σε μια μίζερη διαχείριση της κατάστασης χωρίς συναίσθηση του κινδύνου των επιλογών του για τη δημόσια υγεία".

Χτες οι εκπρόσωποι των γιατρών, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την αδιαφορία του νομάρχη, στον οποίο απ' την πρώτη στιγμή εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Εντόπισαν ως βασικό υπεύθυνο για την κατάσταση στο νοσοκομείο την πολιτική της λιτότητας, με την οποία δε διατίθενται κονδύλια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων - είναι κενές σε ποσοστό 40% - και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επίσης, οι γιατροί κατήγγειλαν ότι αυτή η πολιτική αποτελεί το ισχυρότερο αντικίνητρο για την προσέλευση των γιατρών στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Κι ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου συμπράττει στην απορύθμιση του νοσοκομείου, απ' την άλλη μεριά κατέφυγε στη μέθοδο της τρομοκράτησης με το επιχείρημα ότι είναι παράνομη η κινητοποίηση. Ακόμα οι γιατροί κατήγγειλαν ότι διοχετεύονται διλήμματα του τύπου: "Θέλετε να κλείσετε το νοσοκομείο; ". "Τέτοια ψευτοδιλήμματα δε μας αγγίζουν", τόνισαν οι γιατροί.

Σε έκτακτη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα που καλεί το υπουργείο να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ