Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαρύς ΝΑΤΟικός οπλισμός στο λιμάνι

Ενταση της οργής και της αγανάκτησης προκάλεσε η είδηση πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και ΝΑΤΟικοί πύραυλοι εδάφους - εδάφους, που θα χρησιμοποιηθούν στις χερσαίες επιχειρήσεις για την εισβολή στο Κόσσοβο. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Μακεδονία" και ανέφερε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Σ. Μπαλατσίνο, στα Σκόπια. Δεν επιβεβαιώνεται από το Γραφείο Τύπου του Γ Σώματος, ο εκπρόσωπος του οποίου επιμένει πως τέτοιου είδους όπλα θα μεταφερθούν από Ιταλία στην Αλβανία. Τόσο αυτή όσο και άλλες πληροφορίες επιβεβαιώνονται, όμως, από ασφαλείς πηγές και ενισχύονται από τη μυστικότητα που επικρατεί στις μετακινήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Βαρύς οπλισμός, άρματα μάχης και άλλο πολεμικό υλικό βρίσκονται αποθηκευμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και σε στρατόπεδα της περιοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εισβολή στο Κόσσοβο.

Ολοι οι αρμόδιοι, όμως, δηλώνουν πως δε γνωρίζουν τι μπορεί να μεταφέρεται μέσα σε κοντέινερ, αφού δεν ελέγχονται παρά μόνο τα συνοδευτικά έγγραφα. Και την ίδια ώρα ως "εμπόρευμα" μπορεί να μεταφέρονται πύραυλοι και άλλα φονικά όπλα μαζικής εξόντωσης.

Μέχρι τις 6 Μάρτη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη 153 αεροσκάφη, 24 πλοία, 7.034 στρατιώτες, 3.677 οχήματα, 78 άρματα, 301 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 14 πυροβόλα, 930 ρυμουλκούμενα, 1.048 κοντέινερ και 5 ελικόπτερα. Χτες έφτασε ένα C-130 που μετέφερε 18 Αμερικανούς στρατιώτες και πολεμικό υλικό, ενώ το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη κατέπλευσε ένα γαλλικό πλοίο που ξεφόρτωσε 15 οχήματα και κοντέινερ.

Οι Ελληνες φαντάροι

Μετά το Πάσχα θα συγκροτηθούν και τα δύο ελληνικά τμήματα που θα σταλούν στα Σκόπια και την Αλβανία για να συμμετάσχει και η χώρα μας με επιπλέον δυνάμεις κατοχής στο έγκλημα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Οπως ήδη αναφέραμε, τα δύο τμήματα θα επανδρωθούν κυρίως με φαντάρους πενταετούς θητείας, αλλά και εθελοντές που υπηρετούν τη θητεία τους. Η συγκρότηση των δυνάμεων θα γίνει τόσο στη Νέα Σάντα του Κιλκίς όσο και στα Γιαννιτσά, όπου χτες πήγε ανώτερος αξιωματικός του στρατού για να δώσει οδηγίες και να επιβλέψει τις προετοιμασίες.

Η κίνηση στα σύνορα

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση χτες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Επέστρεφαν δυνάμεις του ΟΗΕ, οι οποίες μέσω της Θεσσαλονίκης θα προωθηθούν στις χώρες τους. Οπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής των Ευζώνων, που καθημερινά βλέπουν το στρατό να έχει θέσει σε καθεστώς κατοχής τον τόπο τους, "φεύγουν οι ΟΗΕδες για να αδειάσουν το χώρο και να ανέβουν οι μακελάρηδες".

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που μεταφέρονται οδικώς από τα Σκόπια. Μετά τα 12 πρώτα πτώματα, χτες άλλα 30 φέρεται να μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αεροπορικώς προωθήθηκαν για τις πατρίδες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ